Hlavní obsah

Voigt vysvlékl Armstronga ze žlutého, po úniku vyhrál Rasmussen

MYLHÚZY (FRANCIE)

Dán Mickael Rasmussen dotáhl do úspěšného konce sólový únik a vyhrál první horskou etapu letošního ročníku Tour de France. Třetí skončil další uprchlík Jens Voigt, jenž vysvlékl ze žlutého trikotu vedoucího jezdce závodu Lance Armstronga.

Článek

Zkušený Němec Voigt dojel do cíle po 171 kilometrech v Mylhúzách o více než tři minuty za Rasmussenem společně s Francouzem Christophem Moreauem. Oba šestinásobného vítěze Tour Armstronga předstihli v celkovém hodnocení, třiatřicetiletý Texasan na vedoucího Voigta ztrácí dvě minuty a osmnáct sekund. Armstrong dnes zakončil etapu v hlavním poli s odstupem šesti minut.

Ztráta celkového vedení ho však nezaskočila, prý s tím před dnešní etapou trochu počítal. "Nepotřebujeme žlutý trikot teď, hlavní je mít ho v Paříži. Říkal jsem si, že dnes asi někdo ujede a dres mi vezme. A to se také stalo," říkal nevzrušeně Armstrong, jenž moc dobře ví, že lídrem CSC není Voigt, ale Ivan Basso. "Voigt není tak dobrý v opravdu velkých kopcích," dodal Američan, jenž si schovává útok až do Alp.

Rasmussen napodobil výkon kolegy Weeninga

Jednatřicetiletý Rasmussen dnes napodobil sobotní výkon svého kolegy Pietera Weeninga a zajistil týmu Rabobank druhé vítězství ve dvou dnech. Bývalý biker, jenž jezdí v puntíkovaném trikotu pro nejlepšího vrchaře, se na Tour radoval z etapového triumfu vůbec poprvé. "Jestli to takhle půjde dál, stanou se z nás brzy alkoholici," uvedl s úsměvem hrdina dne.

Dnešní trasa s šesti vrchařskými prémiemi včetně nejtěžší první kategorie prosela pole závodníků již v úvodu. Po několika kilometrech vzdal své snažení potlučený smolař letošního ročníku David Zabriskie, po pádu už nepokračoval Igor Gonzales Galdeano, rozloučil se i spurtér Jaan Kirsipuu.

Nehodě se ve sjezdu hned po několika kilometrech nevyhnul ani jeden z favoritů Jan Ullrich, na nějž jeho kolegové z T- Mobile necelou minutu počkali a pomohli mu k návratu do hlavního pole. Německý cyklista při pádu rozštípl helmu, pohmoždil si žebra, záda a hlavu. V pondělí, kdy je první volný den, ho možná čeká běhání po doktorech.

Tempo pelotonu udávali jezdci Discovery Channelu

"Musíme počkat, jak se bude cítit. Jde o to, jestli se vyspí bez bolesti a bude moci bez omezení dýchat. Pokud ne, vezmeme ho v pondělí na rentgen," uvedl lékař týmu Lothar Heinrich na adresu Ullricha, jenž už spadl při tréninku den před startem Tour.

Tempo pelotonu udávali až k poslednímu stoupání jezdci Armstrongova Discovery Channelu Pavel Padrnos a Benjamin Noval. Zhruba 60 kilometrů před cílem z čela odstoupili a předali štafetu vrchařům. Padrnos nakonec dojel se ztrátou 19 minut a propadl se na celkovou 95. pozici.

Rasmussen dotáhl svůj únik až do cíle, i když mu v koncovce zřetelně docházely síly. Voigta sice ještě v závěru zdržela výměna kola, dokázal se však vrátit k Moreauovi a podruhé v kariéře získal právo obléct se do žlutého dresu na Tour.

"Budu si ho užívat tak dlouho, jak to jen půjde. Jsem strašně rád, že se to povedlo. Dokázal jsem všem svým kritikům, že i takový starý vlk jako já má ještě zuby," radoval se třiatřicetiletý Voigt.

Výsledky - 9. etapa (177 km):
1. Rasmussen (Dán.) 4:08:20 hod., 2. Moreau (Fr.), 3. Voigt (Něm.) oba -3:04, 4. O'Grady (Austr.), 5. Gilbert (Belg.), 6. Geslin (Fr.), 7. Lang (Něm.), 8. Brochard, 9. Pineau (oba Fr.), 10. Glomser (Rak.) všichni -6:04.
Průběžné pořadí:
1. Voigt 32:18:23 hod., 2. Moreau -1:50, 3. Armstrong (USA) - 2:18, 4. Rasmussen -2:43, 5. Vinokurov (Kaz.) -3:20, 6. Julich (USA) -3:25, 7. Basso (It.) -3:44, 8. Ullrich (Něm.), 9. Sastre (Šp.) oba -3:54, 10. Hincapie (USA) -4:05.
Etapy 92. ročníku Tour de France na Sport.cz
123456789101112131415161718192021

Reklama