Hlavní obsah

Na Tour se povedl velký únik, Armstrong se bát nemusel

REVEL (Francie)

Na Tour de France se ve středu zdařil velký únik. V nejdelší etapě letošního závodu dlouhé 239,5 kilometru přivezl do cíle osmičlennou skupinu uprchlíků Ital Paolo Savoldelli s náskokem necelých dvaceti dvou a půl minuty na hlavní pole. V něm byl i vedoucí jezdec Lance Armstrong. Savoldelliho stájový kolega se ale o žlutý trikot bát nemusel.

Článek

Nejlepší z uprchlíků Oscar Sevilla na něj před dnešní etapou ztrácel skoro 40 minut. Proto fenomenální Američan i jeho pronásledovatelé nevzrušeně projeli dnešní předepsanou tratí. Jako by byli všichni smířeni s Armstrongovým sedmým triumfem, místo stíhání vedoucí skupiny

žertovali s kameramany a mezi záběry do pedálů se kochali pohledem na čerstvě posečená pole, nebo si povídali.

I obdivovaný Texasan dal najevo, že z něj po překonání Pyrenejí ve žlutém trikotu spadla nervozita. "Georgi, Georgi!" volal na týmového kolegu Hincapieho, aby také řekl něco divákům do kamery. "Nemůžu mluvit, pracuju," odvětil mu Hincapie.

Daleko před ležérními favority mezitím zuřil boj o cenný triumf. Sevilla byl jedním ze sedmnácti cyklistů, kteří se přibližně na padesátém kilometru utrhli z pelotonu. Ze skupiny pak odpadla devítka jezdců, která si udržovala mírný odstup za vedoucí osmičkou. Té se povedlo uhlídat více než dvacetiminutový náskok na peloton.

Armstrong dojel do cíle na 23. místě se ztrátou 22 minut a 28 vteřin na vítěze. "Bylo trochu surrealistické být patnáct kilometrů před cílem a slyšet z rádia, že Paolo vyhrál etapu," líčil Armstrong. "Podívali jsme se s ostatními na sebe a museli se ujistit, že jsme to opravdu slyšeli," vzpomínal na moment, který jej vytrhl z letargie.

Po jeho boku proťali čáru jeho největší soupeři: Ital Ivan Basso, Dán Mickael Rasmussen a Němec Jan Ulrich. Na sedmé místo se vyšvihl Kazach Alexandr Vinokurov, tři jezdci, uzavírající elitní desítku, na něj dnes ztratili dvacet vteřin. Pavel Padrnos dnes nabral ztrátu dalších necelých dvou minut a propadl se o tři příčky na 99. místo.

Savoldelli uplatnil spurterské dovednosti

Savoldelli, vítěz letošního Gira, ve finiši uplatnil své spurterské dovednosti a předstihl Nora Kurta-Asleho Arvesena, třetí dojel Australan Simons Gerrans.

Dvaatřicetiletý Savoldelli dnes završil skvělou sezonu. Před pár lety chtěl ukončit kariéru kvůli častým zraněním a letos si dojel pro svůj druhý triumf na Giru. Na Tour ale dnes vyhrál svou první etapu. "Tohle v mé kariéře chybělo. Tour je největší závod na světě, pro cyklistu i pro okolí," uvedl.

Většinu kariéry byl týmovým lídrem, nyní si zvyká na úlohu Armstrongova nosiče vody. Na Tour prý jel jen kvůli tomu, aby šestinásobnému vítězi pomohl k sedmému triumfu. "Odlehčuje mi, když se na Lanceho podívám. On je jako z jiné planety," uvedl Savoldelli.

Po pouhých osmnácti kilometrech odstoupil Němec Andreas Klöden. Loni druhý v celkovém pořadí neunesl bolest zlomené kůstky v zápěstí a závod nedokončí. V průběžném pořadí mu patřilo jedenácté místo.

Výsledky - 17. etapa (239,5 km):
1. Savoldelli (It.) 5:41:19 hod., 2. Arvesen (Nor.) stejný čas, 3. Gerrans (Austr.) -8, 4. Hinault (Fr.) -11, 5. Grivko (Ukr.) -24, 6. Sevilla (Šp.) -51, 7. Tankink (Niz.) stejný čas, 8. Righi (It.) -53, 9. Dumoulin (Fr.) -3:14, 10. Davis (Austr.) stejný čas, ... 63. Padrnos (ČR) -24:20.
Průběžné pořadí:
1. Armstrong (USA) 72:55:50, 2. Basso (It.) -2:46, 3. Rasmussen (Dán.) -3:09, 4. Ullrich (Něm.) -5:58, 5. Mancebo (Šp.) 6:31, 6. Leipheimer (USA) -7:35, 7. Vinokourov (Kaz.) -9:38, 8. Evans (Austr.) -9:49, 9. Landis (USA) -9:53, 10. Moreau (Fr.) - 12:07, ... 99. Padrnos -2:34:15.
Etapy 92. ročníku Tour de France na Sport.cz
123456789101112131415161718192021

Reklama