Hlavní obsah

VIDEO: Škarnitzl ovládl Pražské schody a stal se sběratelem diamantů

Praha

Biker Jan Škarnitzl se stal vítězem jubilejního 20. ročníku závodu horských kol Pražské schody na Malé Straně. Kromě premiérového triumfu si domů odvezl i diamant v hodnotě padesáti tisíc korun.

Pražské schody 2013Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Ten byl sponzorskou prémií v polovině závodu pro nejlepšího bikera v cíli okruhu, který byl dopředu avizován zvoněním. „Diamant je dobrá investice, určitě si ho nechám. Už jsem ho tady vyhrál loni," usmíval se Škarnitzl.

V závodě se brzy usadil ve vedoucí trojici s krajanem Hynkem a Nizozemcem van Houtsem. Největší favorité v čele s olympijskými vítězi Absalonem, Martinezem a v neposlední řadě Kulhavým, ztráceli.

Kulhavý bral závod jako test

Jaroslav Kulhavý bral Pražské schody i jako test svého zdravotního stavu poté, co měl v neděli na Světovém poháru v Novém Městě ošklivý pád a narazil si ruku i koleno. „O výsledek tady tolik nešlo," komentoval svoje deváté místo.

„Nejdůležitější bylo v závodě vyzkoušet, jestli mě ty následky pádu nebudou nějak limitovat. Naštěstí všechno bylo v pohodě. Koleno vydrželo, takže můžu v klidu trénovat na druhou půlku sezóny," oddychl si Kulhavý.

Cinka zbrzdil defekt

Z favoritů odpadl brzy i španělský mistr světa z roku 2010 Hermida, loňského světového šampióna do 23 let Cinka zase zbrzdil defekt. Boj o prvenství se tak zúžil jen na trojici závodníků. V závěrečném stoupání na Hradčanské náměstí nastoupil van Houts, ale Škarnitzl se dokázal zmáčknout a dostal se přes něj. „Jak se zvedl Rudi, říkal jsem si, že je hotovo. Ale naštěstí hrozně vytuhnul a já jsem dal do posledních metrů úplně všechno," líčil vítěz.

„Takové typy závodů mi hrozně sedí, jen jsem vůbec netušil, jak na tom budu. Na svěťáku v Novém Městě jsem nechal úplně všechno, přestože jsem se tam nepotkal s formou. Tak dnes jsem si to trochu vynahradil, cítil jsem se fakt dobře," dodal král Pražských schodů 2013.

Třetí příčku vybojoval loňský mistr Evropy v maratonu Kristián Hynek. „Jsem za bednu moc rád, protože jde o extrémně náročný závod. Sice trvá jen hodinu, ale kdybychom měli jet ještě další tři kola, už by to byl masakr. Člověk si na tom okruhu ani na vteřinu neodpočine. Jakmile vyjede kopec nahoru, musí být ve střehu při sjezdu zámeckých schodů," uvedl Hynek.

Výsledky
1. Škarnitzl (ČR/ Sram Rubena Trek) 1:03:28
2. van Houts (Niz./Multivan Merida) +4
3. Hynek (ČR/ Elettroveneta-Corratec) +23
4. Boudný (ČR/Česká spořitelna-Specialized) +49
5. Giger (Švýc./Giant) +54

Reklama

Související témata: