Hlavní obsah

Arbitráž rozhodla, že Meeusen smí startovat na MS v Táboře

Belgický arbitrážní soud pro sport (BAS) nařídil národní cyklistické federaci, že musí vzít na víkendový závod Světového poháru v Hoogerheide a následné mistrovství světa v Táboře trojici původně vyřazených cyklokrosařů. Tom Meeusen, Laurens Sweeck a Bart Wellens jsou vyšetřováni kvůli spolupráci s kontroverzním lékařem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Belgický cyklokrosař Tom Meeusen

Článek

Belgický svaz vyřadil z národního týmu třetího muže světového žebříčku Meeusena, elitního jezdce kategorie do 23 let Sweecka a dvojnásobného světového šampiona Wellense v pondělí. Odvolával se přitom na pravidlo Mezinárodní cyklistické unie (UCI), jež zakazuje účast na MS jezdcům, kteří jsou vyšetřováni v souvislosti s dopingem.

Trio špičkových cyklokrosařů je spojováno s lékařem Chrisem Mertensem, jenž je podezřelý z toho, že svým pacientům prováděl nedovolenou ozónovou terapii krve. Meeusen, jenž se už kvůli obdobnému vyšetřování nezúčastnil MS v Louisville před dvěma lety, však jakoukoli formu manipulace s krví popřel. Nikdy také nebyl obviněn z porušení antidopingových pravidel.

Belgická arbitráž dnes dala cyklokrosařům za pravdu a těsně před uzávěrkou registrací pro MS rozhodla, že nesmějí být ze závodů vyřazeni. Pokud belgická federace neuposlechne, hrozí jí pokuta až 50.000 eur. "Přece jen existuje spravedlnost," komentoval to Meeusen na twitteru.

Reklama