Hlavní obsah

Armstrong by rozhodnutí dopovat ani s odstupem času neměnil

Před dvěma lety dostal doživotní trest za doping a přišel o sedm triumfů na Tour de France, bývalý cyklista Lance Armstrong by však ani s odstupem času své rozhodnutí neměnil. Třiačtyřicetiletý Američan to prohlásil v rozhovoru pro televizní stanici BBC.

Foto: Profimedia.cz

Lance Armstrong

Článek

"Kdybych závodil v roce 2015, tak bych nedopoval, protože si myslím, že bych to nepotřeboval," řekl Armstrong. "Ale kdybyste mě vzali zpátky do roku 1995, kdy byl doping všudypřítomný, tak bych to nejspíš udělal znovu. Byl jsem ve špatnou dobu na špatném místě," dodal.

Kdyby však mohl, jednu věc by ale přeci jen změnil. "Neměnil bych člověka, který všechny ty věci provedl, ani samotné rozhodnutí. Změnil bych svoje vystupování, protože jak jsem se choval k ostatním lidem a pořád jsem s někým bojoval, to je neomluvitelné a nepřijatelné," uvedl.

Armstrong měl na mysli zejména svou reakci na výpověď bývalého cyklisty Filippa Simeoniho nebo masérky bývalé stáje US Postal, kteří obvinili amerického jezdce z dopingu. "Ke spoustě lidí jsem se choval jako idiot a poslední dva roky se to snažím napravit," dodal.

Armstrong: Pořád se považuju za vítěze Tour

Armstrong čelil obviněním z dopingu celou kariéru, během které vyhrál v letech 1999 až 2005 sedmkrát za sebou legendární Tour. K užívání zakázaných látek se však přiznal až před dvěma lety v televizním rozhovoru, a i když poté o triumfy přišel, stále se prý považuje za vítěze. "Někdo být první musí, říkám to jako fanoušek," prohlásil Armstrong. "Během první světové války nemá Tour vítěze, pak zase během druhé a potom to vypadá, že přišla další válka," dodal.

"Myslím, že historie není hloupá a historie dá do pořádku ledacos. Takže když se mě zeptáte, co bude za padesát let, tak si myslím, že už ty kolonky (vítězů) prázdné nebudou. Takže se pořád považuji za vítěze Tour," přidal.

Reklama