Hlavní obsah

Žhavá cyklokrosová naděje Nash před šampionátem v Táboře: Věřím v medailovou party s fanoušky

Praha

Je vysmátá a nad věcí, byť při absenci úřadujícího šampióna Zdeňka Štybara je Kateřina Nash největší českou nadějí pro víkendové mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře. „V neděli sice závodit nebudu, ale u trati budu. Fanoušci mě mohou klidně pozvat na pivo a panáka. Věřím, že to bude pokračování sobotní medailové party," sní sedmatřicetiletá reprezentantka.

Foto: Michal Červený

Kateřina Nash při tréninku na trati mistrovství světa v Táboře.

Článek

V sezóně jste absolvovala tři závody Světového poháru, jednou jste vyhrála a dvakrát byla druhá. Jak se cítíte před sobotním závodem na MS?

Vše probíhá výborně, cítím se skvěle. Asi jde o moji životní sezónu v cyklokrosu. Po několika letech jsem si dala pauzu po sezóně na biku. Na měsíc jsem vypnula a odpočinula si. Tělo to potřebovalo. Od půlky října, kdy jsem zase začala závodit, se cítím výborně a neměla jsem žádný výpadek.

Nestraší vás vzpomínka na mistrovství světa v Táboře 2010, kdy jste byla čtvrtá?

Ne. Šance závodit na domácím mistrovství světa je mimořádná. Navíc celá moje rodina je z jihu Čech, takže je vážně fajn jet o medaile v Táboře. I tentokrát dorazí prakticky všichni blízcí. Hlavně rodiče prožívají moje závody hodně, sledují bedlivě celou moji kariéru a jsou to vlastně největší fanoušci. Pojedu pro ně.

Jak probíhala finální příprava, již jste absolvovala v USA?

Hlavně na silnici. Naordinovala jsem si trošku intenzivnější trénink. Po příletu do Evropy minulý čtvrtek jsem následně jezdila trošku na sněhu, abych si zvykla na jiné podmínky.

Líbí se vám okruh, který pořadatelé v Táboře připravili? Jaké byste chtěla v sobotu podmínky?

Byla jsem se na trati projet už v prosinci a je fajn. Ve středu jsem si okruh vyzkoušela v aktuálních podmínkách, dnes půjdu trénovat znovu. Ve středu to bylo docela bahnité, ve čtvrtek by se šikly spíše běžky, a tak jsem raději vyrazila na silnici. Při závodě bych raději měkčí a těžší trať, která bude vyžadovat silovější pojetí. Rychlý a zmrzlý okruh bych oželela.

I přes výborné výsledky ve Světovém poháru vám odborníci vyčítají pomalé starty. Pracovala jste s vidinou mistrovství na zlepšení?

Všichni říkají, že mám začátky špatné. Ale nemyslím si, že zase tak moc. Je lepší být po startu desátá a končit na stupních, než vyrazit jako první a dojet patnáctá.

S jakým výsledkem budete v sobotu po závodě spokojená?

Nechci být jen v první desítce. Myslím úplně nejvýše. Uvidíme, jak to dopadne. Konkurence je vážně obrovská. Na triumf může reálně pomýšlet pět či šest holek. Italka Lechnerová, Prevótová z Francie, Comptonová z USA, Vossová z Nizozemska či Belgičanka Cantová jsou hodně silné. Vyhrát však nakonec může někdo úplně jiný.

V sezóně startujete za tým Luna, který však zůstal v USA. Jak máte zajištěný servis?

Z USA přiletěl jen týmový manažer. Domluvila jsem se s kamarády z Čech, že mi pomohou jako mechanici. A pochopitelně mám podporu celého národního týmu.

Při absenci Zdeňka Štybara se veškerá pozornost a obrovské očekávání fanoušků soustředí na vaši osobu. Je to nepříjemné?

Nemám s tím problémy. Sama od sebe očekávám hodně, takže nemohu říct, že by tlak extrémně narostl. Připravila jsem se nejlépe, jak to šlo. Šanci na medaili mám, ale sportovní život je někdy záludný. Člověk si to nemůže naplánovat, což je dobře, protože by nikdo nechodil fandit a nikoho by závody nezajímaly.

Reklama

Související témata: