Hlavní obsah

Bídná sezóna zpečetěna diskvalifikací! Mechanici nevydrželi a Bína končil v prvním kole

Tábor

Po rozčarování z boje o český titul, který končil předčasně kvůli zdravotním potížím, si chtěl český cyklokrosař Martin Bína spravit chuť na mistrovství světa v Táboře. Pro nedělní bitvu elitní kategorie se cítil nachystaný nejlépe z celé sezóny. Jenže nebylo mu dopřáno absolvovat ani jedno kolo. Bídná sezóna dostala symbolickou pečeť v podobě diskvalifikace.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Český cyklokrosař Martin Bína byl v Táboře diskvalifikovaný.

Článek
Fotogalerie

Bína se v sezóně potýkal s obrovskými zdravotními problémy. „Abych se z toho dostal, měl jsem v polovině sezóny slézt z kola a vůbec na něj nenasedat. Co jsem si zdravotně prožil, tak by běžný člověk skončil na kapačkách a s diagnózou únavového syndromu," přiznával před časem. Nicméně vidina mistrovství světa před domácím publikem jej hnala dál.

Na šampionát dorazil optimisticky naladěný. „Fyzicky i psychicky se cítím nejlépe z celé sezóny. Během tréninkového kempu ve Španělsku jsem denně seděl na kole tři až čtyři hodiny, hodně jsem pracoval s fyzioterapeutkou," líčil Bína. „Věřím, že se mohu prodrat mezi deset nejlepších," tvrdil český reprezentant, jenž byl v Táboře před čtrnácti lety juniorským mistrem světa a před pěti lety vybojoval na jihu Čech mezi elitou čtvrté místo.

Tentokrát však domácí trať přinesla zmar. Bína skvěle odstartoval, přestože vyrážel z předposlední řady. „To byla bomba. Závod rozjel perfektně a v jednu chvíli se dokonce protáhl na třetí místo," rekapituloval průběh snažení jednoho z reprezentantů Stanislav Bambula, trenér českého národního týmu.

„Vůbec jsem nechápal, jak se mi mohlo podařit dostat se na čelo závodu. Vždyť já stál až v šesté řadě. Start byl prostě super," vracel se Bína k vydařenému úvodu.

Bambula: Šlo o chybu mechanika

Jenže pak Bína v jedné ze zatáček upadl a ulomil přehazovačku. „Bylo to po výběhu schodů," přitakal Bína. Kolo hodil na rameno a běžel do depa. „Jenže mechanici nevydrželi tlak a vyběhli Martinovi naproti. Výsledkem bylo, že nepředávali kolo v českém depu, což komisaři posoudili jako nedovolené," posteskl si Bambula. „Doběhl jsem do depa jako jeden z posledních. Mechanik mi běžel naproti a kolo jsem skutečně vyměnil mimo vymezené území," připustil český závodník.

Bína ještě absolvoval pár set metrů, v nájezdu do cílové rovinky jej však komisaři zastavili a diskvalifikovali. „Šlo o chybu mechanika. Občas se podobná záležitost toleruje, ale tentokrát byli komisaři nekompromisní," krčil rameny Bambula. „Jde o naprosto stupidní pravidlo. Mnohdy se to nevidí, ale nyní to komisaři posoudili jako nedovolené. Asi šlo skutečně o chybu mechanika, ale nezlobím se. Jednal tak, jako by se zachoval asi každý v takové situaci. Prostě mi běžel naproti," vysvětloval Bína.

„Myslím, že mohl s ohledem na tvrdý podklad okruhu překvapit. Škoda," povzdechl si Bambula. „Cítil jsem se velmi dobře, ale nebylo mi dopřáno bojovat," litoval s odstupem desítek minut po závodě Bína.

Reklama

Související témata: