Hlavní obsah

Kulhavý měl nervy, nové kolo dorazilo poštou až před závodem. I tak na Vysočině zničil svět

Nové Město na Moravě

Famózní představení! Český biker Jaroslav Kulhavý v neděli ovládl závod Světového poháru cross country v Novém Městě na Moravě. Ve dvou předešlých sezónách se olympijskému šampiónovi z Londýna na Vysočině nedařilo. Ovšem tentokrát exceloval. I přes pád a drobné potíže dorazil do cíle s náskokem čtyřiadvaceti vteřin. „Nečekal jsem, že to bude tak snadné. V přípravě mi chybělo porovnání se světovou špičkou, takže zažívám velkou úlevu," rozplýval se v cíli vysmátý třicetiletý biker v narážce na skutečnost, že v Česku letošní kolotoč SP startoval.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Český jezdec Jaroslav Kulhavý se raduje v Novém Městě z vítězství

Článek
Fotogalerie

Tušil jste před startem tak skvělou formu?

Poslední týden sice signalizoval vysokou výkonnost, ale chybělo mi porovnání s elitou. Každopádně jsem nečekal, že bych mohl slavit vítězství. Z mého pohledu jsem prožil naprosto perfektní závod.

Překvapilo vás, že už po prvním kole jste s Schurterem měli komfortní náskok a nikdo vaše tempo neakceptoval?

Ano. Myslím, že šlo o důsledek stavu trati, která byla oslizlá a klouzala. Jakmile někdo udělal chybu, pole se přibrzdilo. Proto byly velké rozestupy. Osobně jsem za to byl rád. My jsme byli v klidu a střídali jsme. Já tahal v cílové rovince, Schurter zase jinde.

Celý závod jste vypadal velmi klidně, sebevědomě. Měl jste nějakou krizi?

Nechtěl jsem zbytečně riskovat. Abych se přiznal, trošku už jsem zapomínal závodit. Když jsme se Schurterem odjeli, byl jsem vnitřně rád za druhé místo. Na konci jsem to pochopitelně zkusil. Kromě jednoho pádu, který jsem měl v druhém kole, jsem jel v pohodě. Ještě jsem se v posledním kole v kamenité pasáži smeknul, ale Schurter mi odskočil jen o pár metrů. Oba jsme ji dvakrát projeli špatně. Nicméně jsem byl schopný si každou ztrátu dojet a měl pořád jsem Schurtera na dohled. Lidé z týmu mi hlásili, že Nino jede na maximum. Já byl v pohodě.

Místo útoku jste měl předem připravené nebo jste improvizoval podle vývoje?

Předem jsem si vybral místo, kde zkusím Schurtera utrhnout. Ale nakonec jsem klíčový trhák k vítězství udělal jinde. Chtěl jsem si kopec, kde se rozhodlo, kontroloval. Od začátku mi dělal problémy, doslova se mi zajídal. Roztočil jsem proto na vrcholu nohy při posledním průjezdu na maximální frekvenci, aby mě Schurter nepřejel. Když jsem mu cuknul, jel jsem až do cíle. Myslím, že tentokrát jsem byl v lepším stavu než Schurter. I technicky jsem se cítil silnější. Když jsem jel za ním, mohl jsem klidně držet vyšší tempo. Hodně mi pomohli i diváci, kteří byli opět fantastičtí.

Použil jste nakonec nové kolo, které jste ještě minulou neděli při generálce během závodu Českého poháru v Praze neměl k dispozici?

Nakonec ano. Kolo jsem musel měnit, protože těch technických problémů v minulých měsících bylo moc. Jenže přišlo poštou až v pondělí před závodem. A to jsem musel lidi z týmu ještě seřvat, protože všichni vědí, že nový materiál chci vyzkoušet při nějakém ostrém startu před velkým závodem. Ale scénář je pořád stejný. Vždy všechno dorazí na poslední chvíli. Jezdil jsem na něm od pondělí, ale použil mnoho součástek ze starého kola. Nevím, jestli to bylo pádem, ale sedělo se mi na něm nějak divně. Možná se mi pohnulo sedlo. Byl jsem z toho trošku nervózní, ale vyhrál jsem, takže je to v pohodě (směje se).

Jak moc vám seděla po vytrvalém dešti měkká trať?

Raději bych měl podklad suchý. Protože ani sebelepší technik nedokáže na mokrých kořenech jezdit stejnou stopu. Mně pomohly i nové super měkké gumy. Tlačil jsem na tým dva roky, aby mi je vyrobili. A moc se osvědčily. Specialized má přeci jen jiné možnosti, ale s vývojem začal až minulou sezónu, kdy jsem je pouze testoval. Vydrží méně, ale ta směs je třeba právě na kořenech hodně znát.

Budete nyní usilovat o celkové prvenství ve světovém poháru?

Pro mě triumf v Novém Městě na Moravě představuje po olympiádě a mistrovství světa největší vítězství. Letos už nic většího vyhrát nemohu. Snad jen světový šampionát, jenže ten je ve vysoké nadmořské výšce, což není nic pro mě. Každopádně poslední dva roky bylo trablů tolik, že po nedělním vítězství už budu letošní sezónu hodnotit pozitivně! Jsem rád za návrat na špičku po problémech v minulých letech. Nyní si zbytek sezóny v klidu naplánuji a uvidím, co přinese.

Na stupních vítězů jste byl v čepici skřítka. Šlo o předem připravenou oslavu?

Vůbec ne. Můj fanclub z Ústí nad Orlicí přijel přestrojený za skřítky a já byl na papírové podobizně jako Sněhurka s mašlí na hlavě. Někdo z kluků mi čepici podal před vyhlášením, tak jsem si ji vzal.

Reklama

Související témata: