Hlavní obsah

Kreuziger svůj boj vyhrál! Od dopingových obvinění je očištěn, soud jednat nebude

Lausanne

Český cyklista Roman Kreuziger si může zhluboka oddechnout. Dva roky se vlekoucí kauza, v níž ho Mezinárodní cyklistická unie UCI vinila z dopingu, byla definitivně uzavřena. A to ve prospěch českého sportovce. UCI i Mezinárodní antidopingová organizace WADA totiž stáhly své odvolání u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) v Lausanne.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Učinily tak podle svých vyjádření na základě nově získaných informací. Kreuziger ve snaze očistit své jméno od nařčení z dopingu letos mimo jiné podstoupil testy na klinice Mayo, která potvrdila, že ze změn v jeho biologickém pasu nelze automaticky usoudit, že si vypomáhal dopingem. Potvrdila rovněž i to, že trpí hypotyreózou, tedy sníženou funkcí štítné žlázy.

"Jsem šťastný, že tento případ je u konce a cítím velkou úlevu. Bylo to velmi těžké období. Jsem rád, že se ukázalo, že biologické pasy jsou férový nástroj. A že nové informace jsou brány v úvahu, i když přijdou na poslední chvíli. Jsem i nadále přesvědčen, že biologické pasy jsou užitečným nástrojem v boji proti dopingu a plně je podporuji!" sdělil Kreuziger v tiskové zprávě.

Cyklista stáje Tinkoff-Saxo, jenž nedávno pomohl týmovému kolegovi Albertu Contadorovi k triumfu na Giro d´Italia se tak po dvou letech dočkal šťastného konce své kauzy a může se nyní soustředit pouze na závodění.

"Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří mě podporovali. Opouštím teď tento příběh, abych si mohl plně soustředit na svůj závodní program," dodal Kreuziger.

Reklama