Hlavní obsah

Čtyři Češi na slavné Tour de France! Kreuziger i König jsou v nominacích svých týmů

Manchester
Aktualizováno

Nejslavnější cyklistický závod Tour de France pojedou v roce 2015 čtyři čeští cyklisté. Po Janu Bártovi z Bora-Argon 18 a Zdeňku Štybarovi z Etixx-Quick-Step mají jistou účast jak Leopold König, jenž se objevil v devítičlenné nominací přední britské stáje Sky, tak Roman Kreuziger ze stáje Tinkoff-Saxo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Leopold König

Článek

Pro sedmadvacetiletého Königa půjde o čtvrtou Grand Tour. V jejich celkovém pořadí se neustále zlepšoval. Postupně okusil Vueltu (2013), kde skončil devátý, loni na Tour byl sedmý a letos už absolvoval i Giro. To rozjížděl jako pomocník Richieho Portea, po jeho odstoupení však převzal pozici lídra a dojel šestý. "Tour de France podruhé! A druhá Grand Tour v tomto roce! Jsem pyšný, že jsem se do nominace Sky dostal," jásal König na facebooku.

Vedle druhého muže nedělního hromadného závodu na mistrovství republiky Königa a lídra Froomea se do nominace týmu Sky dostali i Geraint Thomas, Peter Kennaugh, Ian Stannard, Luke Rowe, Porte, Nicolas Roche a Wout Poels.

"Beru jako obrovské privilegium, že mě bude tento rok na Tour de France podporovat takhle silný tým," pochvaloval si Froome na twitteru. "Už se těším na Grand Départ," vyhlížel start 102. ročníku "Staré dámy" na nizozemské půdě.

Kreuziger pojede na Contadora

Devětadvacetiletý Kreuziger má za sebou už 12 závodů z trojkoruny tzv. Grand Tours. Na Staré dámě se dosud představil pětkrát, z toho třikrát dokončil ostře sledovaný podnik v první desítce. Právě na Tour de France také dosáhl na jeden z nejcennějších výsledků kariéry, když tam před dvěma lety dojel celkově pátý, stejně jako na Giru d'Italia 2011.

Tour pro něho bude po nedělním vystoupení na republikovém šampionátu, kde ho o stupně vítězů připravily technické potíže, teprve druhým závodem po skončení vleklé dopingové kauzy. V té mu kvůli podezření z dopingu na základě odchylek v biologickém pasu hrozilo zastavení činnosti.

V nominované devítce, která má dotáhnout Contadora k vytouženému doublu v jednom roce po triumfu na nedávném Giru, figuruje rovněž slovenský spurtér Peter Sagan, jenž v Žilině na společném mistrovství ČR a SR závod s hromadným startem vyhrál. Dalšími členy týmu budou Rafal Majka, Michael Rogers, Ivan Basso, Daniele Bennati, Michael Valgren a Matteo Tosatto.

Reklama