Hlavní obsah

Jedeme Tour vyhrát! Jiný cíl neexistuje, tvrdí König

Radek MalinaPrávo

Životní angažmá vybojoval při loňské Tour de France český cyklista Leopold König. Tehdy si sedmým místem zajistil přestup z druhodivizního týmu NetApp do super stáje Sky. Letos bude na startu nejslavnějšího závodu planety znovu. Místo role lídra obětuje schopnosti pro úspěch parťáka Chrise Frooma. „Jedeme Tour vyhrát,“ říká odhodlaně v rozhovoru pro Právo.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Leopold König před startem Tour de France tvrdí: Moje cíle jsou jiné. Poprvé pojedu Grand Tour bez ambicí na absolutní pořadí.

Článek

Tým Sky oficiálně vaši nominaci na Tour de France potvrdil až v pondělí. Vy jste měl jistotu startu s výrazným předstihem?

Ne. Tým je hodně nabitý, mnoho lidí má velmi dobrou formu. Měl jsem příslib, že pojedu. Ale jistotu jsem získal až v neděli večer, druhý den to vedení oznámilo oficiálně. Chtělo počkat do poslední chvíle, pokud by někdo třeba onemocněl nebo se zranil na národních šampionátech.

Převládla radost, že hned první rok angažmá u Sky vyšperkujete startem na Tour? Nebo jste si hned uvědomil velkou odpovědnost?

Měl jsem radost, protože nevím, co bych jinak celý červenec dělal. Samozřejmě cítím i odpovědnost, protože jedeme Tour de France vyhrát. Jiný cíl neexistuje. Máme Chrise Frooma, který ovládl Dauphiné, dostává se do nejlepší formy. Celý tým pro něj odvede maximum, takže není pochyb o velkém tlaku.

Budou absolutně všichni jezdci týmu obětováni pro úspěch Frooma? Je možné, že někdo přece jen dostane volnou ruku, aby se ukázal?

Bude záležet na vývoji závodu. Pokud bude mít Chris žlutý dres hned od úvodních etap, bude na nás, abychom závod kontrolovali, a pak další jezdci nebudou mít šanci se ukázat. Ale pokud by Chris dres získal až v posledním týdnu, je spousta příležitostí pro ostatní členy týmu. Pokud bude trošku volnosti, i já bych v takové situaci rád nějakou možnost dostal.

Vnímáte nadcházející Tour jako návrat na místo, kde jste dosáhl životního výsledku a prakticky se zajistil do budoucnosti?

Spíš tak, že jsem v jiné pozici než minulý rok. Moje cíle jsou jiné. Poprvé pojedu Grand Tour bez ambicí na absolutní pořadí. Navíc mám v nohách už start na Giru. Moji roli přesně určí sportovní ředitelé, ale je jasné, že na svůj výsledek nepojedu, což je zásadní rozdíl.

Na Giru jste v květnu skončil na skvělé šesté pozici a první Grand Tour sezóny končil jako lídr. Co jste zvládl do startu Tour?

Vypadá to, že oba závody dělí dlouhá doba. Ale dva týdny jsem odpočíval. Po Giru jsem byl extrémně unavený. Jeden týden na regeneraci mi nestačil. Pak jsem měl týdenní trénink ve Švýcarsku a následovala příprava s odpočinkem směřovaná k Tour. Jel jsem vlastně jenom české mistrovství, jinak jsem nezávodil.

Minulý rok jste se po Tour dával dohromady hodně dlouho. Bude pět týdnů po Giru v roli lídra stačit na rekonvalescenci před dalším tři týdny trvajícím závodem?

Myslím, že ano, protože ve srovnání s loňskem jsem nemusel řešit smlouvu. Absolutně jsem se nezaobíral věcmi jako minulé sezóně. Teď mám pevnou pozici v týmu. Vlastně jsem čtyři týdny nezávodil, proto bych měl být na startu čerstvý.

Měl jste čas studovat program Tour či dokonce projíždět s parťáky trasu?

Neprojel jsem si jedinou etapu. Jen ve středu jsme letěli trénovat časovku družstev. Některé kopce mám zmapované z minulých startů při Dauphiné či dalších závodů. Ale speciálně jsem si žádnou z klíčových etap neprojížděl.

Přitom před Girem jste kladl na přípravu velký důraz. Byl jste v Itálii v předstihu, studoval kopce z kola i na videu.

Tehdy jsem byl v jiné roli. Že jsem nestudoval trasu detailně, není zásadní problém. Našel jsem si skladbu etap, abych věděl, co se jede v úvodu a v jakém pořadí se jedou velké kopce. A pochopitelně jsem koukal na etapy posledního týdne, který může být rozhodující.

Je pro člověka vyznamenáním, když si adept na celkové prvenství zvolí za pomocníka právě vás? Mluvil jste s Froomem o nadcházejícím závodě?

Od etap Kolem Katalánska jsme se neviděli, ale byli jsme spolu ve spojení přes telefon. Složení stáje pro Tour je závislé na více faktorech. Určitě si ke každému člověku něco řekl. Je jasné, že coby lídr má respekt a jeho slovo má váhu, protože se musí cítit při závodě komfortně. Jestliže v konečné sestavě jsem, určitě nebyl proti mé nominaci. A to je projev důvěry, který těší i zavazuje.

Leopold König
Český profesionální cyklista. Narodil se 15. listopadu 1987. V dětství se věnoval hokeji, později přešel k závodům horských kol a v patnácti k silniční cyklistice.
Vystudoval gymnázium v rodné Moravské Třebové. Působil v týmech PSK Whirlpool (2008-2010), NetApp Endura (2011-2014). Od ledna 2015 je členem elitního týmu Sky.
V roce 2013 vyhrál etapu na Vueltě, kde byl celkově devátý. Připsal si také triumf v královské etapě závodu Kolem Kalifornie.
V roce 2014 se zaskvěl sedmým místem při Tour de France, které mu vyneslo dvouletý kontrakt v týmu Sky. V jeho dresu absolvoval letos v květnu Giro d’Italia, kde vybojoval šesté místo.

Reklama