Hlavní obsah

Tinkoff-Saxo brání Sagana, Tiňkov zvažuje odstoupení z Vuelty

Aktualizováno

Vedení stáje Tinkoff-Saxo se postavilo za svou spurtérskou hvězdu Petera Sagana, který dostal pokutu za vzteklou reakci poté, co ho na Vueltě srazil doprovodný motocykl. Tým vyrazil do protiútoku a od organizátorů požadoval omluvu. Po další kolizi s motorkou, po níž ve středu musel ze závodu odstoupit Sergio Paulinho, už se rozzuřil i majitel týmu Oleg Tiňkov a na twitteru oznámil, že zvažuje stažení svých jezdců ze startovního pole.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský cyklista Peter Sagan na trati letošní Vuelty.

Článek

"Zvažuji, že tým stáhnu z Vuelty," napsal a vyzval k bojkotu organizace ASO, která pořádá Tour de France a Vueltu a s níž se Tiňkov dohaduje o vyplácení podílů stájím ze zisků z prodeje vysílacích práv. "Nedávají nám žádné peníze a ještě nám ničí jezdce," dodal ruský miliardář, jenž zvažuje i bojkot příštího ročníku Tour. Paulinhova zranění si podle Tiňkova vyžádala v nemocnici 17 stehů.

Tým Tinkoff-Saxo dnes zveřejnil otevřený dopis adresovaný organizátorům Vuelty a Mezinárodní cyklistické unii, v němž požaduje veřejnou omluvu a finanční příspěvek na vybraný charitativní projekt ve výši prémie za vítězství v bodovací soutěži. Zároveň v něm volá po zavedení jasných pravidel pro pohyb vozidel v pelotonu.

Sagana srazil v závěrečných kilometrech osmé etapy ve vysoké rychlosti jeden doprovodných motocyklů. Slovenský spurtér sice vyvázl bez vážných zranění, v okamžité reakci na nehodu ale praštil pěstí do doprovodného vozidla a nakopl motocykl i vlastní kolo. Za své chování dostal pokutu, dodatečně dostal ještě další za poškození dobrého jména cyklistiky.

Tinkoff-Saxo trvá na tom, aby UCI udělení pokuty znovu zvážila. "Tým a Peter Sagan akceptují pokutu za reakci po nehodě, je ale nemístné pokutovat ho za těchto okolností za poškození image cyklistiky," uvedl tým v otevřeném dopise.

Sagan sice po karambolu dojel do cíle, poté ale kvůli zraněním z Vuelty odstoupil. Podle zástupců týmu incident poškodil jezdce, na kterém z velké části stál úspěch stáje na Vueltě. Tinkoff-Saxo proto požaduje zahájení jednání se představiteli stájí a přijetí takových opatření, která by podobným nehodám v budoucnu zabránila.

Reklama

Související témata: