Hlavní obsah

König: Můj kredit v pelotonu rozhodně vzrostl

Radek MalinaPrávo

Životním výsledkem vyšperkoval první sezónu v elitní stáji Sky. Před rokem se český cyklista Leopold König opájel podpisem kontraktu v jednom z nejlepších týmů planety. Hned při první účasti v černomodrých barvách na Grand Tour vybojoval šesté místo při Giru. Ve své kariéře nebyl zatím na některém z nejprestižnějších závodů výše.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Leopold König.

Článek

Když se ohlédnete za prvním rokem ve Sky, jste spokojený?

Byla to nejúspěšnější sezóna kariéry, ale vlastně jsem nevěděl, jak ji shrnout. Po šesté příčce na Giru jsem si protrpěl Tour. Nikdy v životě jsem nebyl tak utahaný jako po závodě ve Francii. Mohl jsem na tom být mnohem lépe, udělal jsem určité chyby v začátku sezóny. Cílem bylo vylepšit svůj nejlepší výsledek z Grand Tour a pomoci Froomovi k vítězství z Tour, což se obojí podařilo. Nicméně za určité konstelace mohla být sezóna ještě úspěšnější.

Co tedy před další sezónou změníte?

Bylo hodně věcí, z nichž se chci poučit a neopakovat je. Hlavně ze začátku sezóny jsem byl přemotivovaný. Chtěl jsem víc a víc, dával si hodně v tréninku, ale tělo potřebovalo odpočinek.

Vedení stáje bylo s vašimi výkony v prvním roce spokojené?

Ano. Při Giru jsem byl zpočátku vpředu a pomáhal Portemu. Když odstoupil, převzal jsem jeho roli. Při Tour mě vedení chválilo. Uvedl jsem se v nejlepším světle.

Zvedl se výrazně i váš kredit v pelotonu?

Rozhodně. Můj kredit vzrostl jednak proto, že na sobě má člověk dres týmu Sky. A když jede potom závodník ve vítězném týmu na Tour, respekt je téměř automatický.

Před rokem jste mluvil s velkým nadšením o přestupu do týmu Sky. Cítíte nyní ještě větší hrdost nad podpisem kontraktu s britskou stájí?

Ano. Nastupoval jsem s velkou motivací, ale šel jsem do neznáma. Kluci mě přijali, adaptoval jsem se. Zažil jsem pocity, které mi v předešlých letech nebyly dopřány. Být ve vítězném týmu na Tour de France je něco nepopsatelného.

Může takový úspěch přebít jen individuální vítězství na některé z Grand Tour?

Jsou to nesrovnatelné pocity a emoce. V týmu se člověk jako domestik obětuje pro lídra. Kolektivní triumf po třech týdnech dřiny je nádherný. Vzdáleně to lze snad přirovnat k hokejovému Stanley Cupu, jehož zisk je rovněž výsledkem dlouhodobé práce.

Už znáte váš program v nadcházejícím roce?

Skoro celou sezónu mám naplánovanou. Ale musím počkat na oficiální zveřejnění programu. Dřív nemůžu být konkrétní.

Lze očekávat, že znovu budete bojovat na jedné Grand Tour jako lídr a na další bude vaším úkolem pomoci k týmovému úspěchu?

Doufám v to. Byla by to pro mě ideální varianta. Třeba při Giru jsou tři časovky, hodně kopců. Takový profil by mi seděl.

Po letošním šestém místě bude cílem skončit ještě výše, že?

Rozhodně ano. Pořád platí, že chci být někdy na stupních vítězů. Jde jen o to, aby se to všechno sešlo.

Reklama