Hlavní obsah

VIDEO: Čerstvý sníh zastavil postup na Gasherbrumu II, Mašek se seznámil s trhlinou

Zpropadené počasí! Další příval nového sněhu zabránil členům české expedice Double Gasherbrum 2010 v postupu do třetího postupového tábora a nakonec je dokonce zahnal zpět do základního tábora na úpatí třináctého nejvyššího vrcholu světa. „Počasí nepřeje, musíme dolů. Bude to ještě pakárna,“ ulevil si Libor Uher, který spolu s Radkem Jarošem a Petrem Maškem usiluje o zdolání Gaserbrumu I a II.

Foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Ve druhém postupovém táboře na Gasherbrumu II.

Článek

Čeští horolezci byli už v závěru minulého týdne nuceni s ohledem na vývoj počasí odložit plánovaný odchod ze základního tábora o den. „Má napadnout až dvacet centimetrů sněhu a nahoře hodně foukat. A protože jsme to už jednou zažili, tak Aleně (Zárybnické) věříme a nikam se bezhlavě neženeme,“ připomněl Jaroš expediční „rosničku“.

Vzhůru již vystavěným táborům 1 a 2 tak hlavní výprava vyrazila v pátek v noci, zatímco další dva členové expedice - Martin Havlena a Stanislav Bartůšek - již pobývali v „jedničce“. „V C1 chlapíky vyzvedneme a snad se podaří, co je v plánu,“ věřil Jaroš.

Cesta do druhého postupového tábora na Gasherbrumu II.foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Plánovaný pokus o živý televizní přenos z co největší nadmořské výšky ale nakonec skončil těsně pod 6400 metry. Čechům se totiž nepodařilo do „dvojky“ dostat. „Kluci se večer v mlze nedostali přes trhlinu. Chybělo jim deset metrů a nakonec nouzově bivakovali asi sto metrů od tábora v polských stanech - šest lidí ve třech stanech a třech spacácích,“ líčil Uher.

„Netrefili jsme počasí. Odpoledne začalo sněžit, viditelnost nula. Vynáška byla drsná jak cyp,“ dodal bodře pokořitel K2. „Vyjeli jsme 1500 metrů nahoru, těch posledních deset metrů jsme ale nedali,“ mrzelo Jaroše.

Pohled do ledovcové trhliny na cestě k vrcholu Gasherbrumu II.foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Postup navíc zkomplikoval Maškův pád do trhliny v mase sněhu. „Propadl se asi o pět metrů, nic se mu ale nestalo. Spustili jsme mu druhý cepín a sám vylezl,“ poznamenal s ulehčením Uher.

Kvůli vrstvě nového sněhu se Češi nakonec rozhodli sestoupit zpět do základního tábora. „Nedaří se nám, jak bychom si představovali. Je plno nového sněhu, v pondělí ráno sestupujeme,“ podotkl Jaroš. „“Je nemožné jít dál. Gasherbrum II nebude tak snadný, jak si všichni mysleli…,” dodal Uher.

Pohled z druhého postupového tábora na Gasherbrumu II na cestu do základního tábora.foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Reklama

Související témata: