Hlavní obsah

Emotivní titul! Van der Walt vzdal hold Nelsonu Mandelovi

Durban

Těžko si představit lepšího vítěze letošního ročníku The Nelson Mandela Championship, alespoň co se jeho národnosti týče. Jen pár dní po smrti Madiby, jak se Mandelovi přezdívalo, a den před státním pohřbem, zvítězil v Durbanu na hřišti v Mount Edgecombe Country Clubu domácí Dawie van der Walt.

Článek

Jen těžko můžeme napsat, že Jihoafrická republika může v těchto dnech smutku slavit. Ale Van der Walt alespoň mohl zvednout náladu jihoafrickým golfovým fanouškům, když ovládl domácí turnaj. A potěšit sebe sama ziskem druhého titulu na European Tour v kariéře.

"Je to samozřejmě báječné, zapsat se takto do historie. Vyhrát turnaje Nelsona Mandely právě nyní, když je každý smutný a truchlí a zítra nás čeká ten velký den... V mém srdci to bude na vždycky," přiznal v emotivní řeči vítěze 30letý Jihoafričan.

Dawie van der Walt měl nejpevnější nervy ze všech hráčů, kteří byli na špici po třetím kole. Díky eaglu, pěti birdie a třem bogey zahrál ve finálovém kole výsledek 66 a se skóre 195 (-15) ovládl o dvě rány turnaj, který musel být pro nepřízeň počasí zkrácen na tři kola.

Bylo to pro něho už druhé letošní vítězství na European, ale samozřejmě první v nové sezóně. Premiérový titul si připsal v březnu také na domácí půdě na Tshwane Open, od té doby ale prošel jedinkrát cutem. I kvůli zdravotním problémům přišla ztráta formy.

Jeho vítězství je tak maximálně nečekané. "Neměl jsem dobrou formu, trápilo mě zranění... Proto je vítězství tak neskutečné. Vyhrát poslední turnaj v roce znamená, že Vánoce budou ještě zábavnější," dodal van der Walt, který získal šek na 158 000 eur.

Na druhém místě skončili Angličan Matthew Baldwin se Španělem Jorgem Campillem, který byl jedním z dvou hráčů, kteří během druhého kola zahráli v Durbanu magické skóre 59. Jelikož ale kvůli špatným podmínkám mohli beztrestně vylepšovat pozici svého míčku, do historických tabulek jejich výkon (společně s domácím Colinem Nelem) zapsán nebude.

Golfový turnaj European Tour Nelson Mandela Championship v Durbanu (par 71, dotace 1,38 mil. dolarů):
1. Van der Walt (JAR) 195 (67+62+66)
2. Baldwin (Angl.) 197 (67+62+68), Campillo (Šp.) 197 (70+59+68)
4. Wattel (Fr.) 198 (64+67+67)
5. Bekker (JAR) 199 (64+66+69).

Reklama