Hlavní obsah

K2 odmítla po Sulovském i Jaroše

PRAHA

Rozhodnutí, při němž každého horolezce píchne u srdce, museli udělat v závěru minulého týdne Radek Jaroš a Petr Mašek pod osmitisícovou K2. Česká miniexpedice dlouho čekala, zda se zlepší vytrvale špatné počasí, nakonec ale dospěla k závěru, že další otálení nemá cenu. "Rozhodnuto, balíme!" oznámil ze základního tábora pod druhou nejvyšší horou světa Jaroš.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Radek Jaroš (vlevo)

Článek
Fotogalerie

Jaroš s Maškem vyrazili do pákistánského Karakoramu se smělým plánem pokusit se o dvojvýstup na Nanga Parbat (8125 m) a následně K2 (8611). Na nižší vrchol se podařilo na konci června vystoupit v krátkém období slušného počasí pouze Jarošovi, Maška zastavilo totální vyčerpání 250 metrů pod vrcholem.

Poté se horolezci přesunuli pod K2, která je považována za nejobtížnější osmitisícovku na světě. Ani pod druhým nejvyšším vrcholem na světě ale nenalezli ideální podmínky, cesty pokrývalo velké množství sněhu a počasí se nechtělo umoudřit. V polovině července se přesto pokusili vrchol zdolat, nakonec se ale otočili ve výšce 7300 m. "Sněhu nad kolena a prašanem," popsal neschůdný terén Jaroš.

Dramata na K2 a Broad Peaku

Čekání na okno v počasí pokračovalo. Na konci minulého týdne ale došla trpělivost. "Podle předpovědi má být následující týden opět velmi špatné počasí. Pokud by se to zlepšilo, museli bychom ještě čekat až opadají laviny. A pak bychom ke zdolání vrcholu potřebovali, aby bylo alespoň sedm dnů pěkně. To tady ovšem nebylo, ani nepamatujeme," uvedl Jaroš v rozhovoru pro Český rozhlas - Region.

Podle jednoho z nejúspěšnějších českých horolezců navíc docházely psychické síly. "Už jsme venku dva měsíce a kdybychom čekali na další pokus tak je to minimálně na další měsíc. A přece jen být čtvrt roku na ledu a sněhu ve dvou není úplně ideální. Navíc jsme byli v posledních dnech svědky několika dramatických příhod na K2 i sousedním Broad Peaku. Zkrátka: máme toho plné zuby," přiznal bez obalu.

Před oběma horolezci nyní stojí přesun ze základního tábora do Islamábádu, odkud by měli odletět na začátku srpna zpět do Česka.

Zdolat vrchol K2 se snažila během července také expedice Leopolda Sulovského, prvního Čecha, který vystoupil na nejvyšší horu světa Mt. Everest. Ani jeho družina ale kvůli nepřízni počasí neuspěla. [celý článek]

Prokleté počasí

Pro Jaroše jako by byl vrchol K2 zakletým místem, o úspěšný výstup se pokoušel už potřetí. "Lezecky není problém, byli jsme dvakrát v osmi tisících metrech. Ale počasí nám vysloveně nepřeje," konstatoval. "Přemýšlíme o tom, že jí dáme pár let pokoj. I když, nikdy neříkej nikdy," dodal lezec z Nového Města na Moravě.

Jaroš patří mezi nejúspěšnější české horolezce, úspěšným výstupem na Nanga Parbat si odškrtl už šestou osmitisícovku. Na všechny vystoupil bez kyslíku a bez pomoci výškových nosičů. Byl na Everestu, třetí nejvyšší hoře světa Kančendženze, Broad Peaku, Čo Oju a jako první Čech na Šiša Pangmě, navíc alpským stylem.

Reklama

Související témata: