Hlavní obsah

Číňané asi přijdou o bronz ze Sydney, gymnastce bylo jen 14

VANCOUVER

Družstvo čínských sportovních gymnastek zřejmě dodatečně přijde o jednu téměř deset let starou medaili z olympijských her v Sydney. Jeho členka Tung Fang-siao totiž podle Mezinárodní gymnastické federace FIG startovala na hrách v pouhých čtrnácti letech. Podle regulí přitom musejí být gymnastky alespoň o dva roky starší. Ukázalo to dodatečné vyšetřování FIG, které zkoumalo skutečný věk dvou čínských závodnic.

Článek

Federace případ v pátek předala vedení Mezinárodního olympijského výboru a očekává se, že Číňankám medaili vezme. MOV totiž už dříve přislíbil, že pokud se podezření prokáže, "vyvodí jasná opatření". Číně by pak zbylo jen 58 medailí, čímž by se na ni dotáhla pořadatelská Austrálie.

Pokud čínský tým o medaili přijde, nebude to první případ dodatečné změny pořadí na prvních třech místech ze Sydney. Před dvěma lety přišla kvůli dopingu o pět medailí z australských her americká atletka Marion Jonesová a o další i její krajané z běžecké štafety na 4x400 metrů. Teď by naopak případné opatření MOV mohlo Spojeným státům pomoci. Američanky totiž skončily v téže soutěži čtvrté.

Reklama

Související témata: