Hlavní obsah

Poslední ranou trefil vedlejší terč a přišel o zlato

Neuvěřitelné! Třiadvacetiletý Američan Matthew Emmons podal ve střeleckém maratónu - libovolné malorážce na 3x40 ran - dokonalý výkon. Až na poslední finálovou ránu. Tu totiž omylem poslal do vedlejšího terče! Rázem tak přišel o jakýkoliv cenný kov a skončil osmý. Přitom rána, která mířila vedle, by mu na zlato v královské disciplíně bohatě stačila...

Článek

Emmons dlouho vedl a mířil za druhým zlatem. V Aténách již vyhrál střelbu z malorážky vleže. Jenže poslední rána vše změnila a znemožnila Američanovi stát se jedním z nejúspěšnějších střelců olympiády. Zamířil na vedlejší terč Rakušana Christiana Planera a do výsledku se započítala jen nula.

Po závěrečné ráně se na jeho elektronickém terči neobjevil údaj o přesnosti výstřelu. Rozhodčí nejprve prověřovali, zda nedošlo k technické závadě, ale nakonec zjistili, že Američan poslední ranou trefil 8,1 v sousedním terči. Do finálového výsledku mu tedy započítali nulu a Emmons klesl až na osmou příčku, poslední ve finále.

K zisku druhého olympijského zlata přitom studentovi z Aljašky stačilo ve vlastním terči trefit alespoň 7,2 bodu, což se v normální situaci považuje za absolutně pokaženou ránu.

Mladý Američan doplatil na to, že si v psychicky vypjatém okamžiku nepřekontroloval číslo terče. "Obvykle se dívám nejdříve nahoru na číslo terče a teprve potom mířím dolů. Při poslední ráně jsem to neudělal, jen jsem se snažil uklidnit. Ale měl jsem to udělat," litoval.

Zlato pro Čínu

Čtvrtá zlatá medaile z olympijské střelnice tak spadla do klína čínské výpravě, jejíž bilanci tentokrát rozšířil Ťia Čan-po. Selhání krajana pomohlo ke stříbru Michaelu Antimu, bronz v dramatickém závodě nakonec získal Christian Planer z Rakouska.

Do finále nepostoupil ani jeden z českých reprezentantů. Tomáš Jeřábek i Václav Bečvář v kvalifikaci po povedených položkách vleže střelbu vestoje ani vkleče nezvládli a skončili v poli poražených.

Reklama

Související témata: