Hlavní obsah

Slalomářka Záhrobská je Královnou bílé stopy

Veronika FeltováSport.cz

Šárka Záhrobská vyhrála poprvé v kariéře anketu Král bílé stopy. Čtyřiadvacetiletá slalomářka na trůnu pro nejlepšího českého lyžaře vystřídala Lukáše Bauera. Slavnostní vyhlášení proběhlo v pátek večer na pražském Žofíně. O letošním vítězi rozhodovali fanoušci, kteří pro svého favorita mohli hlasovat prostřednictvím internetu a sms zpráv.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Vítězka veřejné ankety o nejlepšího lyžaře České republiky Král bílé stopy 2009 Šárka Záhrobská

Článek

Nová lyžařská královna Šárka Záhrobská v uplynulé sezóně vyhrála poprvé v kariéře závod Světového poháru. Na únorovém mistrovství světa ve Val d´Isere vybojovala stříbrnou medaili a zkompletovala tak svou sbírku medailí ze světových šampionátů. V celkovém pořadí Světového poháru obsadila dvanácté místo, ve slalomu skončila druhá. "Chtěla bych poděkovat všem lidem, kteří pro mě hlasovali. Moc si toho vážím," řekla vítězka.

Čtyřiadvacetiletá slalomářka triumfovala podle očekávání také ve své disciplíně, kde o vítězi rozhodovala odborná porota. Nejlepším běžcem na lyžích byl zvolen Lukáš Bauer, ten v uplynulé sezóně do své sbírky přidal stříbro ze světového šampionátu v Liberci a jednou vyhrál závod Světového poháru. V celkovém hodnocení seriálu SP obsadil devátou příčku.

Trenérem roku je Petr Záhrobský

Cenu pro nejlepšího akrobata převzal skikrosař Tomáš Kraus, který ve své disciplíně vyhrál počtvrté v kariéře křišťálový glóbus. Mezi skokany na lyžích zvítězil šestnáctý muž Světového poháru Roman Koudelka. Snowboardistou roku se stal Michal Novotný, který překvapil celkovým čtvrtým místem ve Světovém poháru.

Mezi sdruženáři triumfoval Pavel Churavý. Juniorem roku byla odbornou porotou zvolena snowboardistka Šárka Pančochová, která v březnu vybojovala titul juniorské mistryně světa. Trenérem roku se stal Petr Záhrobský, otec a kouč Královny bíle stopy - Šárky Záhrobské. 

Anketu Král bílé stopy vyhlašuje od roku 1973 Svaz lyžařů České republiky. Prvním vítězem se stal skokan na lyžích Rudolf Höhnl. Nejvíce vítězství má na svém kontě Kateřina Neumannová, která korunu převzala sedmkrát. Od roku 2005 o celkovém vítězi rozhodují fanoušci prostřednictvím internetu a sms zpráv.

Anketa o českého lyžaře roku Král bílé stopy:
Král bílé stopy: Šárka Záhrobská (sjezdové lyžování).
Sjezdové lyžování: Šárka Záhrobská.
Běžecké lyžování: Lukáš Bauer.
Akrobatické lyžování: Tomáš Kraus.
Skok na lyžích: Roman Koudelka.
Severská kombinace: Pavel Churavý.
Snowboarding: Michal Novotný.
Lyžování na trávě: Zuzana Gardavská.
Junior roku: Šárka Pančochová (snowboarding).
Trenér roku: Petr Záhrobský.

Reklama