Hlavní obsah

Snowboardistka Pančochová vyhrála závod SP a pojede na olympiádu

Devatenáctiletá česká snowboardistka Šárka Pančochová vyhrála poprvé v kariéře závod Světového poháru. V rakouském Kreischbergu ve čtvrtek zvítězila na U-rampě a zajistila si účast na olympiádě ve Vancouveru.

Foto: Miro Kuzmanovic, Reuters

Česká snowboardistka Šárka Pančochová

Článek

Pančochová dostala ve finále od rozhodčích 42,1 bodu a porazila dvojici Číňanek. Sun Č'-feng na druhém místě získala o 1,5 bodu méně, třetí místo obsadila Čchen Sü.

"Je to úlet, vůbec jsem to nečekala," uvedla talentovaná závodnice v tiskové zprávě. Už se může těšit na cestou do Vancouveru, kam ale nechce jet jako outsider. "Budu muset natrénovat pár nových triků, nechci tam jet jenom tak," konstatovala. Pančochová se může pyšnit skalpy světových špiček, neboť na startu chyběly pouze Američanky a Australanky.

Česká snowboardistka si premiérové vítězství připsala při teprve osmém startu v SP. Jejím dosavadním maximem byla 21. příčka z U-rampy v listopadovém závodu ve švýcarském Saas Fee. Ve Světovém poháru snowboardistů před ní dokázal triumfovat z českých závodníků pouze Michal Novotný, který vyhrál dvakrát ve snowboardcrossu.

Rodačka z Uherského Brodu, která má na kontě také deváté místo z mistrovství světa a titul z juniorského světového šampionátu v disciplíně Big Air, v příštích dnech nebude zahálet. Ještě ve čtvrtek odjíždí na Roxy Chicken Jam, vrcholný závod série TTR. "A potom na Burton European Open v Laaxu ve Švýcarsku," uvedla Pančochová.

Český snowboarding se díky ní může pochlubit zatím největším úspěchem sezóny. Její přesvědčivá jízda navíc ukázala, že mladá snowboardistka má velkou šanci se natrvalo prosadit ve světové konkurenci, přestože se dosud do třicítky dostala pouze čtyřikrát.

Na jízdu v U-rampě se totiž podle svých slov speciálně připravovala. "Pracovala jsem na výšce jednotlivých skoků v rampě a na nových rotacích," řekla snowboardistka, která před sezonou trénovala zejména v USA.

Závod mužů dnes vyhrál Japonec Daisuke Murakami. Nejlepší Čech Martin Černík, který Pančochové pomáhá s přípravou, skončil na 26. příčce.

Závody Světového poháru ve snowboardingu v Kreischbergu (Rakousko):
U-rampa:
Muži:
1. Murakami (Jap.) 43,2, 2. Burgener (Švýc.) 42,5, 3. Holvik (Nor.) 42,1, ...26. Černík 34,3, 38. Nečas (oba ČR) 28,2.
Průběžné pořadí SP v U-rampě (po 3 ze 7 závodů):
1. Kokubo 1600 b., 2. Kudo (oba Jap.) 1140, 3. Murakami 1100, ...50. Černík 85, 63. Nečas 50.
Ženy:
1. Pančochová (ČR) 42,1, 2. Sun Č'-feng 40,6, 3. Čchen Sü (obě Čína) 40,5.
Průběžné pořadí SP v U-rampě (po 3 ze 7 závodů):
1. Süe-tchung Cchaj (Čína) 1240, 2. Pančochová 1100, 3. Rodriguezová (Fr.) 1050.

Reklama

Související témata: