Hlavní obsah

Český skokan nevyhrál na Turné čtyř můstků šestnáct let

Vítězství Františka Ježe v Bischofshofenu v roce 1990 je zatím posledním českým triumfem na Turné čtyř můstků, jehož 54. ročník startuje tento čtvrtek v Oberstdorfu. Do populární série vstoupí v Německu také lídr Světového poháru Jakub Janda, který bude největší českou nadějí minimálně na dílčí vítězství. Prvním a dosud jediným českým či československým celkovým vítězem se stal v roce 1971 Jiří Raška.

Článek

Janda loni po delší přestávce ukázal, že je český skok opět na vzestupu. Ve všech čtyřech závodech se vešel do desítky, v Innsbrucku se dostal na bronzovou příčku. V celkovém hodnocení pak obsadil páté místo, což je nejlepší výsledek od roku 1993. Tehdy Jaroslav Sakala rovněž v Innsbrucku dolétl na stříbrnou pozici a celkově před sebe pustil pouze dva konkurenty.

Titul bude v následujících dnech obhajovat Fin Janne Ahonen, jenž se v lednu radoval ze svého třetího celkového prvenství v kariéře. Svůj poslední triumf si prakticky zajistil v prvních třech závodech, kde na nejvyšší post nikoho nepustil. Kompletní čtveřici mu překazil na domácím můstku v Bischofshofenu Rakušan Martin Höllwarth. Historie pamatuje jen jednoho absolutního krále všech čtyř můstků. Nepřemožitelný byl v roce 2001/02 německý skokan Sven Hannawald.

Počátky historie někdejšího Intersportturné sahají do 50. let 20. století. V lednu 1951 uspořádal s velkým úspěchem mezinárodní závody ve skoku na lyžích Innsbruck, k němuž se postupně přidala další zimní střediska Bischofshofen, Garmisch-Partenkirchen a Oberstdorf.

Raška vyhrál, dílčí triumf neslavil

Rakousko-německé turné odstartovalo za účasti skokanů ze šesti zemí na Nový rok 1953 v Ga-Pa. První závod vyhrál před dvacetitisícovou návštěvou Nor Asgeir Dölplads, premiérovým celkovým vítězem se stal Rakušan Sepp Bradl.

Českoslovenští reprezentanti se na Turné poprvé představili v roce 1956, o devět let později obsadil Dalibor Motejlek konečné třetí místo. Koncem 60. let nastala éra Jiřího Rašky, jenž v letech 1968 a 1969 nestačil pouze na Nora Björna Wirkolu, trojnásobného šampióna Turné. V roce 1971 Raška sice nevyhrál ani jeden ze čtyř závodů, dočkal se však celkového prvenství. Od té doby se na stupně vítězů v konečném hodnocení probojovali ještě Jiří Parma (třetí v roce 1988), František Jež (druhý 1990) a Sakala (třetí 1993).

Historicky nejúspěšnějším účastníkem Turné čtyř můstků je Jens Weissflog se čtyřmi triumfy, třikrát se radovali Wirkola, Ahonen a Helmut Recknagel z NDR. Weissflog a Wirkola mají na kontě rekordních deset vítězných závodů, nejlepší z Čechů Raška vyhrál čtyřikrát.

Reklama