Hlavní obsah

Neumannová vyhrála SP v Novém Městě

Kateřina Neumannová suverénně vyhrála v Novém Městě na Moravě sobotní závod Světového poháru na deset kilometrů volnou technikou. Česká běžkyně na lyžích obhájila své prvenství z ledna, v olympijské sezoně vyhrála podruhé a celkově již popatnácté v kariéře.

Článek

Na druhé místě skončila Ruska Julia Čepalovová, která držela s Neumannovou krok jen tři kilometry, pak už česká běžkyně zvyšovala svůj náskok až na téměř půl minuty v cíli. Třetí v závodu Zlaté lyže doběhla Ukrajinka Valentina Ševčenková.

"Samozřejmě jsem na vítězství myslela. Měla jsem natrénováno, ale Čepalovovou a Šmigunovou jsem brala za vyrovnané soupeřky," řekla Neumannová po doběhu České televizi. V polovině trati měla na Čepalovovou náskok devíti vteřin, ale trenér Stanislav Frühauf jí nahlásil rozdíl pouze tří vteřin. "Vyděsila jsem se a začala jet na doraz," řekla Neumannová.

V esíčkách to roztrhala

"Viděl jsem, že je v pohodě. Jela famózně a v esíčkách to roztrhala. Od šestého kilometru to bylo dané a ztratit mohla jen kolizí nebo karambolem," prohlásil Frühauf.

Neumannová si tak opět mohla užívat aplaus nadšených diváků, kterých tentokrát na Zlatou lyži dorazilo 25 tisíc. "Lidi byli zase fantastičtí, moc mi pomohli. Ten závěr jsem si vážně vychutnávala, i když třeba na posledním stoupání v Tatrách jsem už byla docela kožená," uvedla dvaatřicetiletá rodačka z Písku na tiskové konferenci.

Do porovnávání lednového a dnešního triumfu se jí nechtělo. "V lednu jsem vyhrála o osm vteřin, takže dnes to vítězství možná vypadá trochu jednodušší. Ale i dnes jsem musela jet úplně na doraz," prohlásila Neumannová k vítězství ohodnocenému prémií 15 tisíc švýcarských franků (zhruba 280 tisíc korun). Díky triumfu se posunula na šesté místo v celkovém hodnocení SP.

Převratné hůlky

Na novoměstských tratích se dnes vytasila s další převratnou novinkou. Zatímco v lednu představila revoluční typ vázání, tentokrát se pochlubila zcela novými hůlkami, které mají oproti klasickým "kulatým" hůlkám placatý a širší průřez. "Ty nové hůlky jsou neskutečně pevné a tvrdé, přenos síly je díky tomu tudíž stoprocentní," pochvalovala si Neumannová, která hned po závodě zamířila na Zadov, kde ve svém penzionu stráví Silvestra.

Neumannová opět potvrdila, že na volné desítce je v poslední době skoro neporazitelná. V této disciplíně získala v Oberstdorfu titul mistryně světa a za dva roky v ní prohrála jen letos v Lahti s Čepalovovou. V Novém Městě chyběla ze špičky jen Marit Björgenová z Norska, která přesto dál vede Světový pohár. Před Čepalovovou, která se posunula na druhé místo, však má náskok už jen 30 bodů.

Na prvním měřeném mezičase ještě vedla Čepalovová o šest desetin, ale po třech kilometrech už byla první Neumannová. Po osmi kilometrech měla česká lyžařka náskok více než třicet vteřin. Tím si vysloužila i uznání soupeřek. "Nejsem překvapená tím, že Kateřina vyhrála. Před závodem jsem ji tipovala na možnou vítězku. On je na této trati opravdu velmi silná," uvedla Čepalovová.

Body do Světového poháru si připsaly i sedmadvacátá Ivana Janečková a Kamila Rajdlová, která obsadila 29. pozici.

Dařilo se i mužům, Bauer skončil druhý

Dařilo se i českým mužským reprezentantům. Lukáš Bauer nestačil jen na Francouze Vincenta Vittoze, Milan Šperl skončil na 9. místě, Jiří Magál zajel 16. nejrychlejší čas (Více ZDE).

Ženy - 10 km volnou technikou:
1. Neumannová (ČR) 27:57,1 min., 2. Čepalovová (Rus.) -26,2, 3. Ševčenková (Ukr.) -37,8, 4. Steiraová (Nor.) -41,3, 5. Šmigunová (Est.) -49,8, 6. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) - 54,9, 7. Philippotová (Fr.) -57,5, 8. Medveděvová -59,8, 9. Baranovová (obě Rus.) -1:09,8, 10. Paruzziová (It.) -1:10,9, ...27. Janečková -2:18,2, 29. Rajdlová -2:31,0, 33. Erbenová - 2:38,9, 39. Nývltová -3:00,3, 45. Hájková -3:41,4, 48. Markelová -4:44,6, 49. Skalníková -5:15,2, 50. Chrástková -5:31,0, 52. Štursová (všechny ČR) -6:02,0.
Pořadí SP (po 10 z 24 závodů):
1. Björgenová (Nor.) 490 b., 2. Čepalovová 460, 3. Künzelová (Něm.) 408, 4. Scottová (Kan.) 360, 5. Sachenbacherová-Stehleová 305, 6. Neumannová 290, ...69. Rajdlová 11, 81. Janečková 4, 90. Markelová 1.

Reklama

Související témata: