Hlavní obsah

Pražský pohár v běhu na lyžích se pojede v Chuchli. Přijdou i mistři světa Neumannová a Koukal, pojede bronzový olympijský kajak

Praha

Sice nemrzne, místy nad metropolí dokonce prší. Ale okruh pro běžky na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli stále drží a chystá se na středeční závod. „Máme pořád více než padesáticentimetrovou vrstvu umělého sněhu. Lyžuje se tady denně od rána až do večera," říká ředitel závodu Martin Dvořák.

Článek

Už loni zde obnovili po pětasedmdesáti letech tradici běžkařského závodu na území Prahy. Účastí ho ozdobil dokonce i veteránský pamětník tehdejšího podniku v Krčském lese 87letý Karel Vojta, ale i známí lyžaři v čele s Jirkou Ročárkem.

Na letošní repete se už přihlásili Sandra Schützová a Lucie Charvátová, úspěšné reprezentantky z nedávného juniorského mistrovství světa v Liberci, dále loni druhý Jakub Pšenička, výborný Xterra triatlonista David Janda či běhající paraglidista Jan Škrabálek, účastník extrémního závodu X-Alps, nebo také vítkovického Ski sprintu. A také členové bronzového olympijského kajaku z Londýna.

Startuje se od 17 hodin (1 km žáci), 17.30 (3 km mladší dorost až ženy) a 18.30 (5 km junioři a muži). Jede se intervalově, volně. Na prémiích je v banku 7 000 Kč. Ceny předají i Kateřina Neumannová, autorka projektu Skiparku Chuchle a Martin Koukal – oba mistři světa a olympijští medailisté.

„První sezóna se setkala s velmi pozitivní vazbou u veřejnosti. Přišlo okolo pěti tisíc lidí, web měl návštěvnost okolo čtyřiceti tisíc. Připravili jsme několik vylepšení a navzdory počasí nám to zase funguje," říká Kateřina Neumannová.

„Jsme rádi, že můžeme tenhle projekt podpořit, sám sem rád chodím a určitě se zúčastním i závodu," doplňuje Pavel Richter, náměstek pražského primátora, sám nedávný účastník havajského Ironmana. Dům dětí a mládeže, který spravuje boudu v Krkonoších, sem pořídil i chladící věž na výrobu 7000 metrů krychlových umělého sněhu. „Chceme využít náš areál i v zimě až do března, i když jsme byli vyřazeni ze seznamu sportovišť," dodal ještě ředitel areálu Petr Drahoš.

Kdo nestihnete závod, přijďte se jen projet. K dispozici jsou teplé šatny, servis i půjčovna. Objednat si můžete instruktory, vždyť dopoledne se tady učí pravidelně lyžovat školáci. V sobotu se tady pojede také český pohár v zimním triatlonu.

Parkovat se dá hned u stopy, pár metrů přes silnici je vlaková zastávka, z hlavního nádraží v Praze jste tady za třináct minut. A taky – vstup je zdarma.

Reklama

Související témata: