Hlavní obsah

Bank prožije Štědrý den poprvé v zahraničí: Vypnu, dám si kávu a nebudu řešit lyžování

Val Gardena

Třikrát bodoval během posledního víkendu před Štědrým dnem v závodech Světového poháru ve Val Gardeně a Alta Badii český lyžař Ondřej Bank. A na severu Itálie jej už na Štěpána čeká trénink před pokračováním Světového poháru. I proto se borec, který byl pátý v obřím slalomu na ZOH v Soči, rozhodl nevracet na Vánoce domů. „Poprvé budu na Štědrý den v zahraničí," líčí Bank, jenž prožije svátky s rodinou v Jižním Tyrolsku.

Foto: Radek Malina, Právo

Ondřej Bank se synem Albertem.

Článek
Fotogalerie

Máte už představu, jaké budou Vánoce v Itálii?

Vůbec. My jsme rodina, která poměrně dost dbá na tradice. Snažíme se všechno dělat pořád stejně. Jím kapra, uzobávám cukroví. Sám jsem moc zvědavý na Vánoce na italský způsob. Poprvé budu trávit Vánoce v zahraničí. Ale s ohledem na termínový kalendář to jinak nešlo.

Letošní program světového poháru v součtu s mistrovstvím světa v Beaver Creeku je na cestování mimořádně složitý.

Od konce listopadu do března prakticky nejsme doma. Je to těžké kvůli synovi, jemuž byly dva roky. I proto dorazil s manželkou na závody do Jižního Tyrolska a budeme pohromadě až do osmadvacátého prosince. A pak uvidíme v lednu, jestli třeba přijedou na nějaký další závod, abychom se viděli alespoň týden v kuse.

Štědrý den prožijete v soukromí pronajatého domu či apartmánu, nebo bude i během svátečních dnů vaším útočištěm hotel?

Budeme v hotelu v Alta Badii. Dorazili za námi rodiče a přátelé. Plánuji, že vyrazíme všichni společně na nějakou hodně dobrou večeři. Jeden z kamarádů je velký gurmán. S ním je velká zábava vyrazit do restaurace, protože se fakt v jídle vyzná. Ale rovněž je pravda, že při jídle většinou nadává (směje se).

Takže žádný bramborový salát ani cukroví nebude?

Domluvili jsme se s rodiči, že nic nepřivezou. Salát určitě ne, ten by nevydržel. Říkal jsem, aby nevozili ani nic sladkého, ale nějaké cukroví stejně přibalili. Letošní Vánoce rodiny Banků budou hlavně o pohodě.

Musí se i lyžař se zaměřením na rychlostní disciplíny, kde pár gramů nadváhy není problém, během svátečních dnů hlídat?

Třeba dlouhý pobyt v Americe je z hlediska stravy a hlídání kilogramů složitější než vánoční svátky. Navíc pro sjezdy je každý kilogram dobrý. Tudíž tolik stravu neřeším a nehlídám, kolik během svátků spořádám jídla. Obecně na stravu dbám spíše z energetického hlediska. Když jsem během Vánoc doma, tak jsou svátky o jídle. Vlastně se vůbec neomezuju. Miluji zelňačku, tudíž si ji dopřávám podle gusta. Ani cukroví mi nevadí ve větším množství (směje se). Pojídám ho celý Štědrý den.

Dárky jste tedy nakupoval v předstihu a dovezl je do Itálie?

Vše jsme řešili a domluvili se, že peníze, které bychom utratili za dárky, utratíme za večeři. Těšil jsem se dlouho dopředu, že nebudu muset nakupovat dárky. Hlavní je, že si uděláme pohodu a budu se všemi blízkými.

Ani dvouletému synovi Albertovi jste nic nepořizoval?

On dostává pořád strašně moc dárků. Mám černé svědomí, že mu nic nekupuji, takže mu z každé cesty dovezu nějaké zvířátko. Myslím, že Albert z Vánoc ještě nemá tolik rozum. Nicméně pro něj něco máme. A nejsem si jistý, zda manželka Terezka nemá nějaké překvapení i pro ostatní.

A jaký existuje dárek pro úspěšného lyžaře, který procestoval celý svět?

Pohoda! Nebudu řešit lyžování, vypnu. Dám si tři čtyři skvělé kávy typické pro Itálii, budu se poflakovat. Program posledních týdnů byl hodně drsný, potřebuji si trošku odfrknout.

Reklama

Související témata: