Hlavní obsah

Koudelka zůstane v úvodu Turné osamocen. Zbylí Češi neprošli kvalifikací

Oberstdorf
Aktualizováno

Pouze Roman Koudelka se z českých skokanů na lyžích představí v nedělním úvodním závodu Turné čtyř můstků v německém Oberstdorfu. Antonín Hájek, Jan Matura ani Jakub Janda totiž neprošli sítem sobotní kvalifikace. Koudelka, druhý muž pořadí Světového poháru, kvalifikaci vynechal, neboť měl postup do hlavního závodu, stejně jako dalších devět nejlepších skokanů žebříčku SP, jistý předem.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Roman Koudelka při zkušebním skoku před kvalifikací v Oberstdorfu, kterou nakonec vynechal.

Článek

Koudelka se na svůj kvalifikační skok připravoval, ale na věži kvůli silnému protivětru dlouho čekal, a proto ho nakonec vynechal. V prvním kole tradičního k.o. formátu ho tak čeká těžký soupeř Noriaki Kasai.

Japonský veterán byl v kvalifikaci třetí. "V souboji jdu proti největší legendě a na to se hrozně těším," napsal Koudelka na sociálních sítích.

Koudelka absolvoval v sobotu dva skoky. V prvním tréninkovém kole přistál jen na 111 metrech, ve druhém se zlepšil na 129 metrů. "Tak to nebyl zrovna úspěšný den. Trénink mi moc nevyšel, ale závodí se až v neděli. Před závodem se zaměříme na techniku a uvidíme, jak to půjde," uvedl Koudelka.

Kvalifikaci vyhrál Slovinec Prevc

Nejlepší výkon v kvalifikaci předvedl Peter Prevc. Slovinský skokan porazil před 8000 diváků výkonem 138,5 metru Gregora Schlierenzauera z Rakouska a za nejdelší skok dne inkasoval prémii 2000 eur (56 tisíc korun). Třetí byl Kasai, který měl stejně jako jeho oba přemožitelé start v závodu na základě průběžného pořadí SP předem jistý.

Z českých skokanů měl k postupu nejblíže Janda, kterého od místa v elitní padesátce dělilo 5,5 bodu. Matura, který Jandu výkonem 112 metrů o metr přeskočil, byl o desetinu bodu horší. Hájek skočil 106,5 metru.

Reklama

Související témata: