Hlavní obsah

Bauera bude u televize při Tour de Ski asi svrbět tělo, ale MS má přednost

Praha

Lukáš Bauer a Tour de Ski patřili k sobě. Letos se ale dvojnásobný vítěz etapové série závodů v běhu na lyžích, která odstartuje sobotním prologem v Oberstdorfu, na startu neobjeví. Sice ho bude u televize nejspíše svrbět tělo, ale vše podřizuje přípravě na mistrovství světa ve Falunu, kde chce v klasické padesátce s hromadným startem útočit na stupně vítězů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vše podřizuje úspěchu na MS

Článek

Bauer v uplynulých osmi ročnících Tour de Ski vyběhl na konci do sjezdovky Alpe Cermis jako první v letech 2008 a 2010. V roce 2011 byl třetí. Loni v olympijské sezóně v polovině seriálu podle plánu odstoupil a nový ročník zcela vynechá.

"Vyhlašuju od jara, že nechci jet Tour de Ski a vše obětuju šampionátu, ale úplně jednoduché to není," řekl Bauer v telefonickém rozhovoru ČTK. Dokonce uvažoval, že by jel alespoň dvě etapy. "Protože další klasiku pojedu na mistrovství světa, ale nakonec jsem jednoznačně řekl, že vše podřizuju Falunu," uvedl.

Tour de Ski už dvakrát vyhrál, z mistrovství světa má jen jeden cenný kov - stříbro z klasické patnáctky v Liberci 2009. "Cílem je bojovat o světovou medaili a tomu chci vše obětovat. Sice to je risk, ale chci si pak říct, že jsem tomu podřídil vše," konstatoval. Na Tour se jen občas podívá v televizi, když nebude na tréninku. "Nebo budu sledovat zprávy, jak se to vyvíjí. Jsem zvědavý, jestli budu mít svrbění," řekl.

Obral favorita Northuga

Nejkrásnější vzpomínky má pochopitelně na obě výhry. "Ta první byla skoro stylem start cíl a byla první," komentoval rok 2008. O dva roky později se zdálo, že nemá šanci, ale v předposlední etapě se dotáhl za Nora Pettera Northuga. "Všichni ho brali jako vítěze a já jsem mu to sebral. Bylo to nečekaný a o to hezčí," řekl Bauer.

Největší úlevu běžci prožívají po poslední etapě. Když se vydrápou do sjezdovky a padnou v cíli. "Je po všem a ta ohromná dřina je za námi," popsal Bauer. Taky se mu líbí, že na Tour není závodník hned tak odepsaný. "Vyžaduje dávku sebedůvěry, člověk nesmí propadat panice a pořád věřit. V tom je Tour specifická. Dokud nejsi nahoře, tak nemáš nic jistého a i ze špatného pořadí se dá něco vykřesat," podotkl.

S osobním trenérem Němcem Janko Neuberem udělal tréninkový plán do mistrovství světa. Teď najíždí na Božím Daru objemy a 11. ledna se postaví na start Jizerské padesátky. "Koukám na Jizerku jako cíl nebo jako na výraznější závod. Chci se tam prezentovat a přiblížit se předloňskému druhému místu," řekl Bauer.

Generálka v Östersundu

V Bedřichově bude navíc v nové roli. Jako šéf svého dálkového seskupení Team Pioneer Investments. "Poprvé budu jako boss týmu na závodech, čeká mě porada. Musím přiznat, že tím, že vynechávám Tour, tak se občas přistihnu, že na tréninku přemýšlím, jaké to bude a jak se bude týmu dařit," uvedl.

Potom bude dál trénovat, v Novém Městě na Moravě pojede 15 km volně v rámci mistrovství republiky a pak dálkový běh Marcialongu. "Pak už začíná závěrečná příprava asi někde ve výšce. Tam už půjdu do rychlosti," řekl Bauer. Těsně před MS absolvuje test v podobě 15 km volně na Světovém poháru v Östersundu.

Na šampionátu pojede dva závody. Prvním bude štafeta nebo patnáctka volně. "Vše vsadím na jednu kartu, kterou je klasická padesátka," řekl Bauer.

Dočká se Bauer medaile při MS 2015?
Ano
43,8 %
Ne
56,2 %
Celkem hlasovalo 422 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články