Hlavní obsah

Senzační česká jednička před Tour de Ski Nováková si vítěznými dresy vylepšila opěradlo

Praha

Ani Lukáš Bauer, jenž Tour de Ski stejně vynechává, ani Martin Jakš či Eva Vrabcová-Nývltová. Nečekanou českou jedničkou v pořadí Světového poháru v běhu na lyžích je před startem Tour de Ski Petra Nováková. Jednadvacetiletá rodačka z Karlových Varů a studentka forenzní analýzy už mezi dospělými nakoukla i do elitní desítky a získává jeden dres pro vedoucí závodnici hodnocení do 23 let za druhým.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Běžkyně na lyžích Petra Nováková.

Článek
Fotogalerie

Napadlo by vás před sezónou, že na Tour de Ski pojedete v takové pozici?

Určitě jsem to nečekala. S trenérem jsme se bavili, že ve výsledky, jaké jsem zajela v Lillehammeru nebo Davosu, jsme věřili až příští sezónu.

Čemu letošní výrazný progres přičítáte?

Jsem na tom hodně dobře psychicky, což je důležité, a věřila jsem, že ty lepší výkony už musí přijít, když trénuju pomalu neustále sedm dnů v týdnu.

Na psychice jste pracovala cíleně?

S panem Moravcem se věnujeme psychomotorice. Jsou to taková cvičení, která se těžko popisují, ale rozvíjejí psychickou pohodu a rovnováhu i úsporu energie mimo závody.

Podruhé v kariéře se vydáváte na Tour de Ski. Jak na loňský debut vzpomínáte?

Jsem ráda, že už vím, jaký je záhul, když člověk pomalu hned v cíli sedá do auta a jede dál. Naučila jsem se, kde ušetřit energii, ale náročný ten program je.

Se Švédkou Nilssonovou bojujete i o trikot pro nejlepší závodnici do 23 let. Kde dresy pro vedoucí ženu pořadí, kterých jste už několik vybojovala, skladujete?

Já o tom hodnocení až do závodů v Lillehammeru ani nevěděla, zavedli ho před touto sezónou. Některé dresy jsem věnovala těm, kteří mi pomáhali, další mám na židli u stolu, která má takové blbé opěradlo. Ale jak se tam vrství, už je to docela příjemné měkké posezení. (úsměv)

Světový šampionát do 23 let v kazažském Almaty by pro vás měl být vrcholem zimy?

Snažím se dát vše do každého závodu, k žádnému výsledku se neupínám, ale ráda bych už nějakou medaili měla. Zatím jsem prožila smolné roky, před minulým juniorským šampionátem jsem měla vyhozené rameno a pak mononukleózu.

Mohla jste přes svátky už k tréninku využít zlepšené sněhové podmínky v Česku?

Vrátili jsme se z Davosu den před Štědrým dnem a pak čekali na sníh. Nakonec jsme 25. ráno jeli do Itálie, kde byl lepší sníh, u nás byl mokrý a na klasiku ho stejně bylo málo.

To jste si moc vánoční pohody doma neužila.

Ale trochu jo, snažila jsem se využít volný čas u televize, i jsem na klavír zahrála nějaké koledy, ale uteklo to rychle. Hlavně balení bylo dost, na Nový rok už jsme jeli na Tour.

Stihla jste i učení na zkoušky na Vysoké škole chemicko-technologické?

U něj jsem strávila Silvestra. Rozložila jsem si druhák a během olympijské zimy měla jediný předmět a zbytek v létě. Pak jsem celé jaro byla ve škole nebo laborce, tak jsem si chtěla letos ulehčit a dala čtyři předměty na zimu. Je to náročné, hned po Tour jdu na dvě zkoušky.

Program Tour de Ski
Oberstdorf (Něm.): 3. 1. 4 km M a 3 km Ž volně, 4. 1. 15 km M a 10 km Ž klasicky stíhací závod.
Val Müstair (Švýc.): 6. 1. sprint volně.
Toblach (It.): 7. 1. 10 km M a 5 km Ž klasicky.
Toblach–Cortina (It.): 8. 1. 35 km M a 15 km Ž stíhací závod volně.
Val di Fiemme (It.): 10. 1. 15 km M a 10 km Ž klasicky s hrom. startem, 11. 1. 9 km M i Ž stíhací závod volně.

Reklama