Hlavní obsah

V sobotu začíná Tour de Ski. Po osmi letech bez Bauera, závod s drsným finišem nejede ani Legkov

Aktualizováno

Bez jedné ze svých legend odstartuje zítra v německém Oberstdorfu Tour de Ski. Dvojnásobný vítěz seriálu v běhu na lyžích Lukáš Bauer dá podle původního plánu přednost přípravě na mistrovství světa. Český tým tak Tour absolvuje v sestavě Martin Jakš, Aleš Razým, Petra Nováková a Eva Vrabcová-Nývltová, převážně sprinter Dušan Kožíšek má v plánu jen první tři díly seriálu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec na lyžích Lukáš Bauer letošní ročník Tour de Ski vynechá.

Článek

Bauer dosud vynechal jen premiérový ročník v roce 2006. „Sice mi kromě loňského roku Tour seděla, ale může to být má poslední sezóna, tak všechno podřídím šampionátu ve Falunu. Sundby loni Tour vyhrál a v Soči tolik nezářil, naopak Olsson ji vynechal a na olympiádě jel výborně," inspiroval se u soupeřů.

Loni byl českou mužskou jedničkou jedenáctý Jakš. „Jednoznačně i letos Jakšíkovi věřím a bylo by fajn, kdyby byl celkově do desítky. Z kluků je jediný, kdo to může dokázat," řekl Bauer ČTK. Mezi ženami se pokusí rozpomenout na parádní představení z loňska, kdy dojela osmá, Eva Vrabcová-Nývltová. V úvodu sezóny se jí nevedlo, místo závodů v Davosu tak dala přednost soustředění v Itálii.

Program Tour de Ski Oberstdorf (Něm.)
3. 1. (Oberstdorf): 4 km M a 3 km Ž volně
4. 1.: 15 km M a 10 km Ž klasicky stíhací závod.
6. 1. (Val Müstair): sprint volně
7. 1. (Toblach): 10 km M a 5 km Ž klasicky
8. 1. (Toblach-Cortina): 35 km M a 15 km Ž stíhací závod volně
10. 1. (Val di Fiemme): 15 km M a 10 km Ž klasicky s hrom. startem
11. 1.: 9 km M i Ž stíhací závod volně.

Kvůli nemoci musí oželet účast na závodě s proslulým drsným finišem na sjezdovce jeho předloňský vítěz Alexandr Legkov. Rus dnes odletěl z německého Oberstdorfu domů. V ruském týmu nahradí olympijského vítěze ze Soči na 50 km volně Sergej Turyšev.

"Včera přiletěl a necítil se dobře. Byl slabý, jako když na něj něco leze. Nejde o nic vážného. Nepojede hlavně proto, aby se jeho stav nezhoršil, zotavil se a mohl se připravovat na mistrovství světa," řekl reprezentační trenér Oleg Perevozčikov.

Legkovovi se zatím v této sezóně příliš nedaří, jeho nejlepším výsledkem je 15. místo z desítky volnou technikou v Lillehammeru.

Reklama

Související témata: