Hlavní obsah

Boulařka Sudová po dvou letech opět mezi nejlepšími. Na tak starou ženskou to prý není špatný, smála se

Calgary
Aktualizováno

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová marně útočila na stupně vítězů! V závodě Světového poháru v jízdě v boulích v Calgary skončila pátá. Ale dosáhla nejlepšího výsledku za poslední téměř dva roky. Tak vysoko nebyla dvojnásobná medailistka z MS ve výsledcích od předloňského února, kdy skončila druhá v japonském Inawaširu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová na archivním snímku

Článek
Fotogalerie

Už mezi nejlepších 16 postoupila z pátého místa v kvalifikaci. V první finálové jízdě byla čtvrtá a jako jediná Evropanka si zajistila účast v závěrečné jízdě pro šestici nejlepších. Tam si o pozici pohoršila.

Dvaatřicetiletá Sudová už po kvalifikaci měla jistotu, že vylepší své umístění z úvodního závodu sezóny v Ruce. Ve Finsku byla v prosinci v duální jízdě dvaadvacátá.

Zvítězila americká hvězda Hannah Kearneyová před kanadskými sestrami Chloe a Justine Dufourovými-Lapointeovými i jejich krajankou Andi Naudeovou.

Olympijská vítězka z Vancouveru a dvojnásobná mistryně světa Kearneyová si připsala 43. triumf v SP v kariéře a vede průběžné pořadí. Sudová je desátá.

"Doufám, že se prokoušu trochu výš a že už nebudu mít tak vysoké číslo. Teď nás čekají dva závody v americkém Deer Valley, tam se těším, i když je to relativně těžký kopec. Ale tady mě to bavilo a měla jsem z lyžování radost a to je důležitý," uvedla Sudová na webu lyžařského svazu.

Především ranní kvalifikaci v Calgary provázel silný mráz. "Ráno minus dvacet, na větru pětadvacet, rozhýbat nohy bylo docela umění. Takže kvalifikace byla opatrná. Finálová jízda byla asi nejlepší, povedl se mi horní skok. Ale v superfinálové se mi zase povedlo skočit D-spin a odjet z něj v normálním čase srovnatelném s ostatníma holkama," komentovala své jízdy nejstarší závodnice v seriálu.

"Dost lidí, co mi přišli gratulovat, říkalo, že na tak starou ženskou to není špatný," uvedla se smíchem Sudová.

SP v akrobatickém lyžování v Calgary - jízda v boulích:
Muži:
1. Kingsbury 85,78
2. Pouliot-Cavanagh (oba Kan.) 82,92
3. Endo (Jap.) 82,47
Průběžné pořadí SP (po 2 z 9 závodů):
1. Endo 140
2. Kingsbury 129
3. Benna (Fr.) 105
Ženy:
1. Kearneyová (USA) 83,76
2. Ch. Dufourová-Lapointeová 82,45
3. J. Dufourová-Lapointeová (obě Kan.) 80,93
...
5. Sudová (ČR) 77,36
Průběžné pořadí SP (po 2 z 9 závodů):
1. Kearneyová 160
2. Ch. Dufourová-Lapointeová 160
3. J. Dufourová-Lapointeová 105
...
10. Sudová 54

Reklama

Související témata: