Hlavní obsah

Sdruženář Dvořák skončil desátý v závodě SP v Schonachu, Portyk dosáhl životního výsledku

Schonach
Aktualizováno

Sdruženář Dvořák byl v Schonachu desátý, dvě místa před Portykem Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil desáté místo v závodě Světového poháru v Schonachu. Jen o dvě pozice za ním skončil Tomáš Portyk, který si připsal v seriálu životní výsledek. V Německu triumfoval poprvé v kariéře Rakušan Lukas Klapfer.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Sdruženář Miroslav Dvořák při skoku.

Článek

Dvořák se propracoval vpřed z 20. místa po skoku. Vyběhl sice s minutovým mankem, ale v cíli už měl ztrátu na vítěze jen 16 sekund. V elitní desítce se sedmadvacetiletý Dvořák umístil potřetí v sezóně, v níž je jeho maximem třetí příčka z Lillehammeru.

"Jsem rád, že jsem začal tam, kde jsem před měsícem skončil," komentoval Dvořák fakt, že naposledy absolvoval individuální závod začátkem prosince a skončil rovněž desátý. Další start v Ramsau vynechal kvůli narození syna.

"Na můstku to chtělo dva tři metry přidat," hodnotil Dvořák skokanskou část. Zlepšení oproti úvodu sezóny cítil v běhu, v kterém měl desátý nejlepší čas. "Měl jsem lepší pocit, což je pro mě povzbuzení do dalších závodů," uvedl.

Portyk má skokanskou formu

Teprve osmnáctiletý Portyk už v sobotním závodě družstev dokázal, že má skokanskou formu, a do stopy vyběhl jako pátý. Dlouho se držel v kontaktu s nejlepšími, až v závěru jej pohltila smečka pronásledovatelů s aktivním Dvořákem. Přesto Portyk neodpadl a v dramatickém doběhu urval nejlepší výsledek v SP v kariéře. Jeho maximem dosud bylo dvacáté místo.

"Je to tam," radoval se Portyk na sociálních sítích. "Jsem strašně spokojený hlavně po běžecké části," dodal.

V běhu se výrazně posunul i Petr Kutal, který se probil z konce páté desítky na 34. místo.

Devětadvacetiletý Klapfer se v individuálním závodě prosadil na stupně vítězů po šesti letech, jeho jediným medailovým umístěním bylo druhé místo v Seefeldu v únoru 2009. V Schonachu zvítězil o sekundu před Akitem Watabem z Japonska, těsně třetí skončil Nor Jan Schmid. V čele pořadí SP se udržel Němec Fabian Riessle, i když oslaben nemocí po skoku závod vzdal.

SP v severské kombinaci v Schonachu (Německo):
1. Klapfer (Rak.) 24:38,2
2. A. Watabe (Jap.) -1,0
3. Schmid (Nor.) -2,3
4. Gruber (Rak.) -3,4
5. Graabak (Nor.) -6,7
6. Pittin (It.) -8,8
7. Klemetsen (Nor.) -10,6
8. Rydzek (Něm.) -12,5
9. Fletcher (USA) -14,5
10. Dvořák -16,0
12. Portyk -20,2
34. Kutal (všichni ČR) -1:57,8
Průběžné pořadí SP (po 5 ze 17 závodů):
1. Riessle (Něm.) 260 b.
2. Kokslien (Nor.) 236
3. A. Watabe 228
4. Frenzel (Něm.) 221
5. Gruber 206
6. Rydzek 202
10. Dvořák 128
25. Portyk 45

Reklama

Související témata: