Hlavní obsah

Dlouhá cesta se vyplatila. Teď už se do Japonska budu těšit i na můstek, jásal Koudelka

Sapporo/Praha

Cesta přes půl světa se vyplatila, Roman Koudelka v japonském Sapporu počtvrté v kariéře vyhrál závod Světového poháru. Na vítěznou vlnu se vrátil necelý měsíc před startem světového šampionátu ve Falunu.

Foto: Profimedia.cz

Český skokan na lyžích Roman Koudelka (uprostřed) na stupních vítězů po závodu v Sapporu, který vyhrál. Vlevo druhý Kamil Stoch z Polska, vpravo třetí Slovinec Peter Prevc.

Článek

Linku na hotelový pokoj máte 1111. To už jste musel tušit, jaké umístění si ze Sappora odvezete.

(směje se) Nevím, jestli je to úplně symbolické, ale také jsem se zasmál, když jsem si toho všiml.

Jak cenné je pro vás toto vítězství? V úvodu sezóny jste byl na vlně úspěchů, pak jste se mírně propadl. Byl návrat hodně složitý?

Každé vítězství řadím vysoko, je vidět, že jdeme správným směrem. Teď to bylo trochu těžší, byl jsem kolem desátého místa a do úplné špičky se mi nedařilo dostat.

Kdy jste zase získal potřebnou sebedůvěru?

Hned prvním skokem tady. Začal jsem si víc věřit, byl to zlomový bod. S Richiem (trenérem Schallertem – pozn. red.) jsme si řekli, že si tu hlavně zatrénujeme, nebudeme se soustředit na závody, o to hezčí pak ty výsledky byly.

Sapporo v minulosti někteří skokani vynechávali, teď se sešla skoro kompletní špička.

Z té nejužší chyběl jen Schlierenzauer. To mě těší, že tu byli všichni, teď mě čeká Willingen a Titisee, kde budou zase silní Němci, tak je povzbuzením, že se špičkou držím krok.

Jak jste prožíval závěr druhého kola? Po vás skákali ještě tři soupeři.

Docela mě překvapilo, jaký jsem měl náskok na Krafta. U Fannemela jsem trochu počítal, že by mohl zkazit, ale u Prevce a Stocha určitě ne. Pak vypukla velká radost.

Po Turné jste si vy i kouč Schallert posteskli, že některé silné týmy využívají skulinky v pravidlech ohledně kombinéz na hraně podvodu. Jste klidnější, když je opět porážíte?

Přesně tak. Říkal jsem si, že když je porazím s tou výbavou, co mám, víc si to vychutnám. Máme rezervy, ale já jsem rád, že to tu takhle dopadlo, cesta sem je dlouhá a vyčerpávají.

Snažili jste se odstraňovat rezervy ve vybavení, nebo se spíš soustředili na skoky?

S Richiem jsme se o tom bavili, ale já řekl, že se chci soustředit na skoky a tohle nechat stranou. Byl to dobrý tah, nemá cenu řešit, co mají ostatní, a já mít nemůžu.

Zmínil jste dlouhou cestu do Japonska. Jaký jste k němu měl vztah?

Já se na Japonsko vždy těšil, je tu pár obchodů, kde se dají sehnat jiné věci než u nás. Ale na můstek tolik ne, nikdy mi to tu moc nešlo. Odteď se sem ale budu těšit už i na můstek.

Co jste pořídil v japonských obchodech?

Každý rok sháním golfové věci, pořídil jsem rukavice a bundu. Boty jsem nesehnal.

Na oslavu jste si připil saké?

To ne, já přes sezónu vůbec nepiju. Až bude po sezóně, oslavím to. Už se těším.

Koudelkovy triumfy 2014/2015
23. listopaduKlingenthal
7. prosinceLillehammer
21. prosinceEngelberg
25. lednaSapporo

Reklama

Související témata: