Hlavní obsah

Miller ošklivě spadl, Bank minul branku. Titul v Super G slaví Rakušan Reichelt

Beaver Creek
Aktualizováno

Superobří slalom na mistrovství světa v Beaver Creeku vyhrál Hannes Reichelt a po úterním triumfu Anny Fenningerové ve stejné disciplíně vybojoval pro Rakousko druhou zlatou medaili na šampionátu. Nejlepší český sjezdař současnosti Ondřej Bank po chybě minul jednu z branek a nebyl klasifikován. Druhý skončil o 11 setin za Reicheltem trochu nečekaně Dustin Cook z Kanady, třetí místo obsadil Adrien Theaux z Francie, který ztratil dalších 13 setin. Nepříjemný pád potkal zkušeného domácího závodníka Bodeho Millera.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Ondřej Bank na trati superobřího slalomu na mistrovství světa v Beaver Creeku.

Článek
Fotogalerie

Populární Američan se startem v super-G vrátil k závodům po podzimní operaci vyhřeznuté ploténky a v polovině trati průběžně vedl o půl sekundy. Ještě na posledním mezičasu měl náskok 12 setin na v té době nejrychlejšího závodníka, ale nedaleko před cílem zachytil levou rukou o branku, přišel o hůlku, dostal se do rotace, z čehož pramenil dramatický pád zády napřed.

Šestinásobnému olympijskému medailistovi vyply obě lyže a Američan se pak horko těžko se sbíral ze země, neboť hrana jedné z nich mu způsobila hlubokou tržnou ránu na noze v horní části pravého lýtka.

Ondřej Bank nenavázal na deváté místo z této disciplíny na olympijských hrách v Soči. Po chybě minul jednu z branek a nebyl klasifikován. Už horní mezičas ale naznačil, že měl z trati respekt, a figuroval ve třetí desítce a ani v další pasáži nezrychloval. Ve spodní části trati mu ustřelila spodní lyže, kolizi sice ustál, ale do následující branky se nevešel.

Kryštof Krýzl obsadil se ztrátou 3,19 sekundy pětatřicáté místo, Martin Vráblík zaostal o 4,71 sekundy a skončil na 42. pozici.

Cook šokoval druhým místem

Reichelt předvedl fantastickou jízdu a vyhrál i přesto, že na závěrečném skoku chyboval, dostal se do smyku a ztratil rychlost. Na této trati vyhrál super-G už v prosinci v závodu SP a doplnil do sbírky zlato v této disciplíně po stříbru z MS v Ga-Pa před čtyřmi lety.

Čtvrtečním triumfem se stal nejstarším mistrem světa v alpském lyžování v historii. Reichelt získal zlato ve věku 34 let a 215 dní, dosavadním rekordmanem byl Didier Cuche. Švýcar triumfoval v roce 2009 ve Val d'Isere rovněž v super-G ve věku 34 let a 172 dní.

"Je to nepopsatelný pocit a pro mě do značné míry i úleva," prohlásil Reichelt, který vybojoval první zlato v kariéře z velké akce. "Vždyť už se říkalo: 'Reichelt nikdy nic na velké akci nedokázal', i když jsem už měl stříbro," připomněl rakouský lyžař. Když už to vypadlo, že jasně vyhraje, zaútočil na něj ještě Cook. "Jeho jízdu jsem viděl až od poloviny a to mi zatrnulo," přiznal s úsměvem.

Cook byl překvapením závodu. V kariéře dosud v super-G bodoval jen pětkrát a nejlépe byl ve Světovém poháru dvanáctý. Na mistrovství světa jel nyní podruhé v kariéře, jeho první start před dvěma lety ve Schladmingu skončil v obřím slalomu výpadkem.

Jen o tři setiny přišel o medaili další z favoritů Nor Kjetil Jansrud, který udělal chybu hned ve třetí brance, o níž příliš zavadil a hlavou ji "vysvlékl" z tyče. V cíli se držel za levé rameno. O místo těsně pod stupni vítězů se podělil ve stejném času s dalším Rakušanem Matthiasem Mayerem.

Svindalův návrat ve velkém stylu

Návrat na sjezdovky prožil Nor Axel Lund Svindal. Ten si týden před začátkem sezóny v říjnu v Söldenu přetrhl achillovku, ale dokázal se nebývale rychle vrátit k závodění. Zranění, které se obvykle léčí až tři čtvrtě roku, dal dohromady za pár měsíců a v prvním závodu sezóny předvedl fantastický výkon.

V horní, náročnější pasáži sice trochu ztrácel, ale v polovině zrychlil a v cíli průběžně vedl. Hned po něm ho ale předjel Theaux a nakonec se před něj dostalo pět závodníků. Na titul mu chybělo 37 setin, na medaili pouhých třináct.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Beaver Creeku (USA):
Muži - superobří slalom:
1. Reichelt (Rak.) 1:15,68
2. Cook (Kan.) -0,11
3. Theaux (Fr.) -0,24
4. Mayer (Rak.) a Jansrud oba -0,27
6. Svindal (oba Nor.) -0,37
7. Defago (Švýc.) -0,39
8. Streitberger (Rak.) -0,54
9. Ligety (USA) -0,70
10. Kosi (Slovin.) -0,71
35. Krýzl -3,19
42. Vráblík -4,71
Bank (všichni ČR) nedokončil

Reklama

Související témata: