Hlavní obsah

Smíšená družstva skokanů na MS vyhráli Němci, Češi byli poslední

Falun

Nedělní závod smíšených družstev skokanů na lyžích na mistrovství světa ve Falunu vyhráli Němci o 2,3 bodu před Norskem. Bronzové medaile získali Japonci, kteří na vítězný tým ztratili bezmála třicet bodů. Oslabená česká čtveřice, v níž chyběl Roman Koudelka i další reprezentanti, skončila na posledním 11. místě.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Smíšené družstvo německých skokanů (zleva) Severin Freund, Carina Vogtová, Katharina Althausová a Richard Freitag oslavuje zisk zlata na MS ve Falunu.

Článek

Souboj o titul byl nesmírně vyrovnaný. První kolo vyhráli Norové o 2,5 bodu, ale Němci se díky skoku mistryně světa Cariny Vogtové dostali hned v úvodu druhého kola do vedení. Před závěrečnými pokusy však vedli o pouhých šest desetin bodu.

O titulu tak rozhodovaly výkony nejlepších skokanů sobotního závodu jednotlivců na středním můstku, Nora Runeho Velty a Němce Severina Freunda. Vicemistr světa Freund skočil 96 metrů a o půl metru norského rivala předčil. V součtu s bodovou kompenzací za vítr to pro Německo znamenalo světový titul.

Výsledkovou listinu uzavírala česká čtveřice Michaela Doleželová, Viktor Polášek, Barbora Blažková a Jan Matura. Sedmnáctiletý Polášek debutoval na velké seniorské akci, letos skončil osmý na středním můstku na mistrovství světa juniorů.

Vzhledem k tomu, že ostatní týmy opory nešetřily, nemohli jim Češi konkurovat. "Když jedeme na start a víme, že budeme poslední, tak to žádná velká motivace není. Já jsem to bral jako trénink navíc. Samozřejmě jsem se snažil dát sto procent, ale věděl jsem, že skáču o nic," řekl Matura. Od postupového osmého místa Čechy dělilo 31 bodů.

MS v klasickém lyžování - Falun (Švédsko)
Skok na lyžích - smíšená družstva, střední můstek:
1. Německo (Vogtová, Freitag, Althausová, Freund)917,9 b.
2. Norsko (Jahrová, Bardal, Lundbyová, Velta)915,6
3. Japonsko (Takanašiová, Kasai, Itová, Takeuči)888,3
...
11. Česko (Doleželová, Polášek, Blažková, Matura)351,2 - nepostoupili do 2. kola

Reklama

Související témata: