Hlavní obsah

Fantastický Bauer! V poslední bitvě na MS jel pro vysněnou medaili. Přemohl ho jen Northug

Fantazie. Český lyžař Lukáš Bauer dojel ve své zřejmě poslední bitvě na MS pro medaili. Na klasické padesátce s hromadným startem ve Falunu skončil druhý. Sedmatřicetiletý lyžař z Božího Daru se držel po celý závod v čelní skupině. A báječně zvládl i závěrečnou pasáž. Vsadil na dlouhý finiš. A v posledních metrech ho udolal jen Nor Petter Northug. Bronz vybojoval domácí Švéd Johan Olsson.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Lukáš Bauer vsadil na správnou kartu. Na padesátce při MS ve Falunu se dočkal stříbra.

Článek
Fotogalerie

Bauer odjel fantastický závod. A tentokrát zvládl i poslední kilometry. Předvedl velkolepý výkon. Vyšla i výměna lyží na závěrečnou část. Ve sjezdech získával metry na soupeře. ve finiši dlouho odolával, jen na Northuga nakonec nestačil. Rozdíl byl nějakých pět šest metrů. Necelé dvě sekundy. V posledních metrech mírně zvolnil, ale třetí Olsson už ho nemohl dohnat.

"Naprosto skvělé, je to prostě bomba. Chtěl bych poděkovat servismanům," uvedl Bauer na webu svazu.

Druhý kov z MS

Získal jediný cenný kov pro Česko na tomto šampionátu a svůj druhý na MS. Před šesti lety se v Liberci radoval na klasické patnáctce rovněž ze stříbra. "Už jsem si na stupních dělal legraci, že jsem zapomněl, co se tam dělá," smál se.

Bauer se speciálně chystal právě na tento závod. Vynechával podniky SP. Přestál tradiční zdravotní problémy a zaměření na padesátku bylo zaplaceno stříbrem. I když mu mnozí moc nevěřili. Na MS startoval jen na patnáctce, tu bral na rozjezd, skončil v ní sedmý.

Na padesátce se držel ve zhruba pětadvacetičlenné vedoucí skupině, chvílemi se zdálo, že toho má plné zuby. Závod provázelo sněžení, soupeři přicházeli jen se symbolickými pokusy o únik, v pravou chvíli udeřil Bauer.

Před tím jako jediný provedl výměnu lyží až v době, kdy chybělo pět kilometrů. Asi i díky tomu zvládl závěr tak parádně. Snažil se roztrhat pole.

Tři kilometry před cílem nasadil vyšší tempo. Na stadión vjel ještě jako první před Rusem Vylegžaninem. Nakonec ho překonal  jen fenomenální Nor. Martin Jakš skončil šestnáctý, Aleš Razým o dvacet míst za ním.

"Northug je fenomén, je to špičkový lyžař, jako Olsson na klasice. Ruku na srdce, já nejlepší sezóny mám za sebou a tohle, to je hukot," řekl Bauer.

V kariéře zatím asi bude pokračovat, start na dalším šampionátu za dva roky ale považuje za nepravděpodobný. "Vidím to tak, že to byl to můj poslední závod na mistrovství světa, ale může se stát, že to za dva roky poruším. Ale myslím, že ne," řekl běžec po posledním závodě tohoto šampionátu.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Falunu (Švédsko):
Běh na lyžích:
Muži - 50 km klasicky s hromadným startem:
1. P. Northug (Nor.) 2:26:02,1
2. Bauer (ČR) -1,7
3. Olsson (Švéd.) -2,0
4. Vylegžanin (Rus.) -2,8
5. Harvey (Kan.) -6,0
6. Cologna (Švýc.) -9,5
7. Poltoranin (Kaz.)
8. Tönseth (Nor.) oba -10,1
9. Richardsson (Švéd.) -14,6
10. Bessměrtnych (Rus.) -17,5
....
16. Jakš -33,6
36. Razým (oba ČR) -6:34,8
Medailové pořadí zemí na MS v klasickém lyžování ve Falunu (Švédsko) - po 21 závodech:
zlatostříbrobronzcelkem
1.Norsko114520
2.Německo5218
3.Švédsko2439
4.Francie1236
5.Rakousko1225
6.Rusko1102
7.Itálie0112
Japonsko0112
Kanada0112
USA0112
11.Švýcarsko0101
ČR0101
13.Polsko0022
14.Finsko0011

Reklama