Hlavní obsah

Bauer vlastně mohl být šampiónem. Northug se ale z krále stane vězněm až po MS

Falun

Někteří fanoušci ho milují, jiní jím opovrhují, ale jedno se mu musí nechat: Petter Northug je famózní lyžař. Ve švédském Falunu předvedl další ze svých nenapodobitelných představení.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nor Petter Northug

Článek

Čtrnáct set metrů dlouhý sprint na úvod šampionátu i padesátikilometrový maratón na závěr měl stejný scénář. V posledních desítkách metrů devětadvacetiletý Northug zabral a nasadil strhující tempo, kterému nikdo nestačil. Stadiónem opět znělo dlouhé skandování: „Petter, Petter."

Ve Falunu vytěžil čtyři zlata a stal se jasným králem mistrovství světa. „Je úžasné takhle zakončit šampionát. Ale teď jsem unavený, prázdný, bez emocí," prohlásil po padesátce, na níž jako jediný zdolal Lukáše Bauera.

Jenže stačilo málo a norský svéráz, jenž je často osočován z projevů neúcty směrem k soupeřům, ve Falunu vůbec nestartoval. Jeho osud měl v rukou norský soud. Původně měl totiž 18. února nastoupit na padesát dnů do vězení, když byl potrestán za způsobení dopravní nehody v opilosti. A to by pak vlastně Bauer býval byl šampiónem.

Northug totiž vloni boural se svým Audi A7, při karambolu byl zraněn jeho spolucestující. Lyžař z místa utekl, ale policie ho našla a naměřila mu 1,65 promile alkoholu, a i když původně tvrdil, že vůz neřídil, později se přiznal. Nyní už třináctinásobný mistr světa zaplatil pokutu v přepočtu 600 tisíc korun, ale zažádal o odklad nástupu, navíc mu bylo vyhověno, že si trest bude moct odpykat doma v Trondheimu s monitorovacím náramkem. Z krále se tedy promění ve vězně.

Reklama