Hlavní obsah

Jeď branky sežrat, radí Bankovi miláček tifosi Ghedina, který je v Jižním Tyrolsku na roztrhání

Val Gardena

Na svazích vyhlášené sjezdovky Saslong v Jižním Tyrolsku je Kristian Ghedina nejúspěšnějším lyžařem historie. Celkem čtyřikrát zde slavil triumf ve sjezdu. Italští fanoušci jej zbožňují. Letos se vrátil v roli člena trenérského týmu českého reprezentanta Ondřeje Banka, a tak má pětatřicetiletý rodák ze Zábřehu o zážitky postaráno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Bank po návratu z amerického MS.

Článek

Roznožka v podání Kristiana Ghediny.

„Všichni ho všude zastavují. Chtějí podpis, fotku nebo prostě vykládat. Kristian je hodně komunikativní, ale nikde se nezakecává, že by na mě zapomínal. Na druhou stranu nepotřebuji, aby byl pořád kolem mě," vypravuje Ondřej Bank pod svahem, který šestačtyřicetiletého rodáka z Cortiny tolik proslavil. „Pořád mu volají novináři, je v jednom kole," usmívá se Bank.

Český lyžař přibral Ghedinu do týmu před startem letošní sezóny. V minulém roce se Bank zaměřil na rychlostní disciplíny a italský borec byl v daném oboru vyhlášeným šampiónem. Vyhrál celkem dvanáct závodů ve sjezdu v SP, jednou triumfoval v super-G. V dalších devatenácti závodech Světového poháru byl na pódiu. K české družině se připojil až nyní v Jižním Tyrolsku, závody za oceánem vynechal. „Teprve se poznáváme. Před prvním ostrým startem jsme spolu strávili dva dny. Byl se mnou na prohlídce trati, sledovali jsme společně video," přibližuje dosavadní náplň spolupráce Bank.

Při analýze tréninkových jízd na sjezdovce Saslong si vyslechl řadu rad. „Našli jsme mnoho rezerv," přiznává upřímně Bank. „Já mám tendenci jet všechno rovněji. Kristian chce, abych byl více citlivý a jemný. A je fakt, že já po tom zranění nejsem moc bláznivý," přiznává Bank.

Pozitivní přínos poznal už během tréninků sjezdu. „V jedné bráně jsem byl při středeční přípravě pasivní, pamatoval jsem si Kristianovu výtku z videa a v daném úseku byl sedmý," popisuje Bank.

Bank: Ghedina na mě působí ohromně pozitivně

Rozkaz mistra sjezdového řemesla před sobotní královskou disciplínou sjezdového lyžování je prostý. „Říká mi, že musím jet branky sežrat. On je hodně energický, zarputilý. Netají, že i tréninky jezdil na sto dvacet procent. Je to prostě střelec. Já chci v přípravě vše vychytat, až pak jezdím šílenosti," vypravuje Bank.

Právě agresivitu Bank v důsledku únorového pádu na mistrovství světa v letošní sezóně postrádá. „Zatím jezdím na výlet, abych se nevysekal. A z Kristiana čiší odhodlání, hlad po vítězství. Působí na mě ohromně pozitivně," lebedí si Bank, jaký přínos má Ghedina pro psychické rozpoložení. „Jen je mi moc líto, že s ním nemohu řešit zlepšování z patnáctého místa. Prostě zaobírat se drobnostmi, které by mě posunuly ke stupňům vítězů. Štve mě, že radí lyžaři jezdícímu třicátá místa. Snad nebude naše spolupráce zbytečná," doufá Bank, že se brzy vrátí na loňskou vlnu, kdy měl životní formu.

Kdyby nic jiného, přinejmenším italská legenda českého borce rozveselí. „Bavili jsme se o jeho slavné roznožce z Kitzbühlu, kde ji předvedl na posledním skoku před cílem. A on mi říkal, že první udělal právě v Jižním Tyrolsku na velbloudím skoku při tréninku, protože mu kouč řekl, aby ukázal něco pro lidi. Tak to vystřihnul, což je docela drsné," smál se Bank, když vypravoval jednu z historek, kterou od středečního aktivního zahájení spolupráce s Ghedinou zažil.

Reklama