Hlavní obsah

Do úvodního závodu Turné se kvalifikovali Koudelka, Hlava a Janda

Tři čeští skokani na lyžích Roman Koudelka, Lukáš Hlava a Jakub Janda postoupili do prvního závodu Turné čtyř můstků v německém Oberstdorfu. Kvalifikaci vyhrál Slovinec Peter Prevc, vedoucí muž Světového poháru, a potvrdil roli jednoho z velkých favoritů tradičního seriálu.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Slovinec Peter Prevc během kvalifikace na první závod Turné čtyř můstků v Oberstdorfu.

Článek

Druhý byl domácí Severin Freund a třetí místo obsadil Nor Johann Andre Forfrang, jenž skočil ze všech nejdál 139 metrů. Koudelka byl dvacátý za výkon 126 metrů, Lukáš Hlava skočil 119 metrů a postoupil do závodu z 37. místa. Janda předvedl 118 metrů a skončil čtyřicátý. Vyřazen byl Jan Matura, jehož pokus 116,5 metru stačil na 52. místo.

Koudelku čeká v úterý v prvním kole k.o. souboj s Rusem Ilmirem Chazetdinovem, Hlava se utká s Němcem Richardem Freitagem a Jandovým soupeřem bude Japonec Daiki Ito.

"Hlavně, že jsem postoupil," řekl Koudelka, kterému se hrubě nevydařil tréninkový skok a byl z toho nervózní. "Jezdíme pomalu. Dostáváme velkou nálož v rychlostech. To je asi původní problém," upozornil na nízkou nájezdovou rychlost. "Servisman bude muset přemýšlet," uvedl Koudelka pro deník Sport a Radiožurnál.

Janda se za dnešní výkon pokáral. "Když jsem to viděl ze záznamu, po technické stránce to bylo docela hrozný. Naštěstí jsem z toho něco vytáhl, ale zítra se budu muset trochu víc snažit," řekl vítěz Turné z roku 2006.

Výpadek proudu ochromil celé město

Organizátoři v Oberstdorfu dokázali připravit můstek navzdory teplému počasí, ale dnes se museli potýkat s dalším problémem. V Oberstdorfu vypadl odpoledne proud, což ochromilo celé město. Ve skokanském areálu kvůli tomu zrušili jeden trénink a start kvalifikace byl posunut o 15 minut. "Nakonec to nebyl takový problém," řekl Walter Hofer, ředitel Mezinárodní lyžařské federace FIS pro skoky na lyžích.

Skokani však nevěděli, na co se mají připravit. "Jeden skok navíc mi určitě chyběl," řekl Koudelka. "Nebyly žádné informace, vůbec jsme nevěděli, kdy to začne. Bylo to celé hektické," uvedl nejlepší český skokan.

I Janda podotkl, že ho přerušení rozhodilo. "Určitě to mělo trošku vliv. Člověk nemá žádné informace, kdy to začne. Byl jsem rozcvičený, už jsem jel na věž. Zrušili to, protože jsme se na věž neměli jak dostat, když nejel výtah," líčil Janda. "Skočili jsme skok, přijel jsem nahoru, jenom jsem dal servisákovi lyže a šel jsem znovu. Na nic jiného nebyl čas," dodal.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Oberstdorfu (Německo):
1. P. Prevc (Slovin.) 159,2 b. (136,5 m)
2. Freund (Něm.) 153,0 (134,5)
3. Forfang (Nor.) 151,8 (139),
...20. Koudelka 127,3 (126),
37. Hlava 114,7 (119),
40. Janda 112,5 (118),
52. Matura (všichni ČR) 108,3 (116,5).
Dvojice pro 1. kolo:
Koudelka - Chazetdinov (Rus.)
Hlava - Freitag (Něm.)
Janda - Ito (Jap.).

Reklama

Související témata: