Hlavní obsah

Házenkáři se budou chtít v kvalifikaci o mistrovství světa pomstít Srbům

Herning

Na mistrovství světa si čeští házenkáři nezahráli od roku 2007 a dvakrát za sebou je o účast na šampionátu připravili v kvalifikačním dvojzápase Srbové. Teď přichází příležitost vše jim vrátit. Nedělní los červnové kvalifikace MS 2015, jenž proběhl v dánském Herningu, postavil reprezentaci do cesty znovu Srbsko.

Foto: Wipf Alex, ČTK

Filip Jícha (uprostřed) v souboji s Rakušany Markusem Wagesreiterem (vlevo) a Maximilianem Hermannem.

Článek

Zatím není jasné, jestli u reprezentace zůstane trenérský tandem Haber, Hudeček, ale bez ohledu na to házenkáři touží vrátit Srbům předchozí vyřazení. „Dvakrát jsme s nimi svedli těsné a neúspěšné bitvy o postup, tak teď nastal čas na dokonalou pomstu," říká kapitán národního týmu Filip Jícha.

Český celek byl kvůli brzkému vyřazení na ME při losu zařazen do druhého výkonnostního koše, a tak se jeho soupeři mohli stát vedle Srbů ještě Rakušané, Makedonci, Bělorusové, Maďaři, Islanďané, Poláci, Rusové, nebo Švédové. „Z našeho pohledu by byl nejtěžším scénářem zřejmě souboj s Islandem," připustil Jícha.

Přáli si Rakušany

"Nejvíc jsme si přáli podvědomě Rakušany, jak s ohledem na atraktivitu a dostupnost duelu na půdě soupeře pro české diváky, tak s ohledem na možnost odčinit velice nedůstojný výsledek z úvodu letošního evropského šampionátu," uvedl pro svazový web bezprostředně po losu šéf české házené Aleš Pospíšil.

„Srbům ale máme také co vracet a díky podzimní přímé konfrontaci, kdy jsme je doma dokázali porazit, v nás los budí řekněme velice mírný optimismus. Za velké plus považuji, že odvetný zápas se bude hrát na naší půdě," mínil Pospíšil.

Na světovém šampionátu, který se uskuteční od 17. ledna do 1. února příštího roku, mají start dosud zajištěný pouze pořádající Katar, z pozice obhájce zlata Španělsko, trojice nejlépe umístěných nekvalifikovaných celků z letošního ME tedy Dánsko, Francie a Chorvatsko a také tři nejlepší týmy nedávno skončeného afrického šampionátu Egypt, Tunisko, Alžírsko.

Reklama

Související témata: