Hlavní obsah

Česko - Norsko 7:6Vydařený start. Čeští florbalisté vydřeli na mistrovství světa výhru nad Norskem

Göteborg

Českým florbalovým reprezentantům se vstup do světového šampionátu v Göteborgu výsledkově povedl. Ve svém úvodním vystoupení ve skupině B udolali Norsko 7:6. Dvěma zásahy přispěl k důležitému vítězství Patrik Dóža. Dalším soupeřem národního týmu bude v pondělí od 16 hodin Švýcarsko.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Čeští florbalisté můžou jásat, bitvu s Norskem zvládli. Radují se (zleva) Tom Ondrušek, Patrik Dóža a Ondřej Mikeš.

Článek

Českému týmu se v hale Scandinavium povedl úvod, ve třetí minutě otevřel skóre Jendrišák, když balónek nedokázala odvrátit hvězda Norů Kronberg. Za 58 vteřin zvýšil po kombinaci s Mikešem do odkryté branky Ondrušek. Norové byli postupem času také nebezpeční a v 11. minutě snížil freestylově zpoza branky Olesen.

Dvoubrankový náskok vrátil Cepkovu výběru Dóža, který se prosadil u pravého mantinelu a rychlou střelou překonal Rönnmarka. V 19. minutě ale po Straeteově střele doklepl míček za Kafkova záda Glen Evensen. Za 23 vteřin sice po Tokošově akci zvýšil Suchánek, hned za 15 sekund ale po standardní situaci překonal českého gólmana Jannson.

V druhém dějství se brankostroj zastavil, šancí také ubylo. Češi se ubránili v oslabení při Tokošově střele. Rönnmarka pak prověřil nebezpečnou střelou Dóža, další pokusy vyslali Tomašík a Ondrušek. V 39. minutě podržel svůj tým Kafka proti osamocenému Glenu Evensenovi. Pouhou vteřinu před pauzou se radoval český výběr, když Mikešovu přihrávku zužitkoval před brankou Dóža, jenž v dějišti turnaje nastupuje za Pixbo Wallenstam.

Kafka vyrovnání nedovolil

Na tříbrankový rozdíl poprvé v utkání upravil v 44. minutě po ideální přihrávce Podhráského Curney a nejproduktivnější hráč extraligy podobně jako Dóža ozdobil gólem svůj premiérový start na světovém šampionátu. Při vyloučení Glena Evensena byly šance na obou stranách a Norové v 51. minutě po kombinaci Olesena s Kronbergem snížili. Za 49 sekund navíc po Ondruškově chybě dostal Nory na kontakt Jansson.

Uklidnění pro český tým přinesla na chvíli 56. minuta, kdy Sladkého akci zakončil Tokoš, ale po Deutschově podklouznutí za 79 sekund opět dostal Nory do hry Kronberg. V závěrečném tlaku soupeře pochytal Kafka několik šancí a trenér Cepek mohl oslavit dnešní 39. narozeniny ziskem tří bodů.

Češi oplatili Norům dva roky starou porážku z utkání o páté až osmé místo na minulém světovém šampionátu v Curychu.

Mistrovství světa florbalistů v Göteborgu:
Skupina B:
ČR - Norsko 7:6 (4:3, 1:0, 2:3)
Branky a nahrávky: 3. Jendrišák (Natov), 4. Ondrušek (Mikeš), 13. Dóža, 20. Suchánek (Tokoš), 40. Dóža (Mikeš), 44. Curney (Podhráský), 56. Tokoš (Sladký) - 11. Olesen (Kronberg), 19. G. Evensen (Straete), 20. Jansson (Rognlien), 51. Kronberg (Olesen), 52. Jansson, 57. Kronberg. Rozhodčí: Burek, Chomnicki (oba Pol.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2077.
ČR: Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Ondrušek. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný.
Výsledky dalších sobotních zápasů MS
Porazí čeští florbalisté ve svém druhém utkání na MS tým Švýcarska?
Ano
77 %
Ne
23 %
Celkem hlasovalo 5408 čtenářů.

Reklama

Související témata: