Hlavní obsah

Německo - Slovinsko 30:27Na MS skandálně dosazení Němci nakonec v Kataru vybojovali účast v olympijské kvalifikaci

Losail
Aktualizováno

Ze sportovního hlediska prohrála spravedlnost na celé čáře. Házenkáři Německa dosazení na světový šampionát skandálně místo Austrálie, která si na rozdíl od nich řádně vybojovala postup, nakonec vybojovali v Kataru sedmou příčku a s ním i poslední místenku do interkontinentální olympijské kvalifikace. Konečnou pátou příčku na MS obsadili Dánové, kteří porazili Chorvatsko 28:24.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Radující se německý házenkář Jens Schöngarth.

Článek

I kdy šlo jen o celkové sedmé místo na MS, právě s vyhlídkou na Rio měla obě mužstva o co hrát. Slovinci neporazili Německo na velkém turnaji od roku 2002 a neuspěli ani při desátém vzájemném utkání v řadě, podlehli mu rozdílem tří branek 27:30.

Přitom na letošní mistrovství světa neměli Němci vůbec startovat, protože v kvalifikaci je vyřadili Poláci. Jenže IHF přišla v létě najednou s divokou kartou bez pořádné opory v řádech, jen aby marketingově zajímavá země na turnaji nechyběla. Kontroverzní plán šéfů světové házené vyšel, Německo zůstalo ve hře o olympiádu.

Na OH 2016 do brazilského Ria postoupí přímo pouze v neděli večer korunovaný mistr světa (Francie či Katar), mužstva z druhé až sedmé pozice letošního šampionátu mají jistý start v kvalifikaci, která se uskuteční v dubnu příštího roku. V tuto chvíli to jsou Španělsko, Polsko, Dánsko, Chorvatsko a Německo.

Pro ostatní evropské celky, včetně zklamaných Slovinců, pak zbývá už jen poslední šance, a to úspěch na ME. Vítěz se dostane do Ria rovnou, další dva se ještě protáhnou do zmíněné jarní kvalifikace.

Němci si hlídali náskok

Zápas o sedmou příčku, řízený českými rozhodčími Horáčkem s Novotným, přitom začali lépe Slovinci. V úvodu těžili ze střelecké produktivity hvězdy bundesligového Magdeburgu Nateka na spojce a vybudovali si až třígólový náskok (7:4 ve 13. minutě). Němcům se ale rozchytal střídající Heinevetter a stačily tři brejky na bleskové srovnání.

Pak začal pálit Geinsheimer, patřící mezi trio nejlepších kanonýrů celého turnaje. Před ním jsou jen černohorský rodák v katarských službách Markovič a střelcům na MS zatím kralující další aktér zápasu Slovinec Gajič. Ten má průměr přes osm branek na zápas, jenže v tomto duelu byl pečlivě střežen a nakonec se trefil pouze třikrát, z toho dvakrát ze sedmičky.

Poločasové vedení o dva góly Němci v pohodě udržovali i po změně stran, čtvrt hodiny před koncem dokonce utekli na stav 27:21 a tím byla tajenka duelu prakticky rozluštěna. Slovinsko se přes zjevnou únavu zmohlo jen na mírnou korekci manka. „Věděli jsme, co je ve hře. Bylo to takové naše malé finále a zahráli jsme s větší energií než Slovinci," říkal Uwe Gensheimer, jenž si nakonec připsal třináct gólů a celkově jich v devíti zápasech na MS nastřílel 54.

Pátá příčka pro Dány

Konečné páté místo obsadili Dánové, kteří na čtyřech předchozích mistrovstvích světa byli v semifinále. Letos je o ně připravila smolná čtvrtfinálová prohra se Španěly gólem dvě vteřiny před koncem. Reálnost svých medailových ambicí naznačili Seveřané i při posledním vystoupení v Kataru, když si proti Chorvatům rychle vypracovali čtyřgólový náskok a celou dobu ho vlastně drželi.

Dánové těžili především z pestřejšího útočného projevu, byli schopni zakončovat ze spojek, křídel i postup pivota. Když se soupeř snažil nějak dotahovat, narazil na výtečného Landina v brance. Pro poražené Chorvatsko je konečná 6. příčka nejhorším umístění od MS 2001, kde skončilo deváté.

MS házenkářů v Kataru:
O 5. místo:
Dánsko - Chorvatsko 28:24 (15:11), M. Hansen 8, Christiansen 5, Lindberg 5/1 - Duvnjak 5, Sliškovič a Štěpančič po 4.
O 7. místo:
Německo - Slovinsko 30:27 (16:14), Gensheimer 13/4, Wiencek 4, Groetzki 3 - Natek 9, M. Žvižej a Škube po 3.
Vyhraje letošní MS házenkářů Katar, nebo Francie?
Katar
28,3 %
Francie
71,7 %
Celkem hlasovalo 3791 čtenářů.

Reklama

Související témata: