Hlavní obsah

Katar - Francie 22:25Francie uspěla v jámě lvové. Ve finále s Katarem vybojovala páté zlato z házenkářského MS

Losail
Aktualizováno

Na horké katarské půdě splnili roli favorita. Úřadující olympijští vítězové a mistři Evropy teď usedli zpátky i na světový trůn. Házenkáři Francie ve finále šampionátu v katarském Losailu porazili domácí výběr 25:22, když prakticky celý zápas vedli. Už páté zlato z Francie činí vůbec nejúspěšnější zemi v historii MS.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Házenkáři Francie slaví titul mistrů světa.

Článek

Hala v Losailu ležící uprostřed pouště doslova žhnula napětím, v hledišti bylo přes patnáct tisíc lidí s převahou místních mužů v bílých dišdaších a od úvodního hvizdu panovala nesmírně bouřlivá kulisa. Řízení finále bylo svěřeno českým rozhodčím Václavu Horáčkovi s Jiřím Novotným. Pro oba šlo o vrchol kariéry, ale zároveň i extrémně náročný úkol.

Dosud byla utkání Kataru ve vyřazovací části svěřena dvojicím z Balkánu a právě na to soupeři hněvivě upozorňovali, že jde o zvláštní shodu náhod kvůli tomu, že mnoho naturalizovaných domácích házenkářů pochází právě z bývalé Jugoslávie. Čeští sudí však finále pojali přesně v duchu pravidel a nebáli se během úvodní čtvrthodiny za jasné fauly vyloučit dva domácí hráče. I když to zní jako samozřejmost, vynikli tím, že pískali rovinu.

Katar pod tlakem dynamické útočné hry Francouzů nedokázal bránit tak účinně jako v předchozích zápasech a těžko vyzrával i na jistotu v brance soupeře Omeyera. Po čtvrthodině vedla Francie 9:5 a trpělivě si pak hlídala náskok, i když katarské spojky Capote a Markovič se snažili o častou střelbu. Z jedenácti domácích gólů během první půle obstarali oni dva rovných osm.

Po změně stran přišel ostrý katarský nástup podpořený rapidním zlepšením obrany i výborně chytajícím Šaričem, jehož úspěšnost zásahů šplhala ke čtyřiceti procentům. Už ve 40. minutě z toho bylo i snížení na rozdíl jediné branky (17:18), hra potom na obou stranách přitvrdila.

V klíčových okamžicích však znovu úřadoval 38letý Omeyer a Francouzi kypící energií se mohli spolehnout na daleko víc zakončovatelů útočných akcí než Katar. Navíc svou důsledností nutili domácí výběr k chybám, takže pět minut před koncem měli zpátky v rukou nadějné vedení o tři góly. Stav 24:21 už přibližoval Francii titulu a šanci z ruky nepustila. Ostrůvek francouzských fandů v hledišti mohl nadšeně slavit.

Francie nepoznala porážku

Francie těžila i z toho, že v průběhu turnaje spořila síly. Opět se rozjížděla pozvolna, na úvod proti Česku třeba ve skupině zvítězila jen o tři góly, s Islandem jen remizovala, ale pro nejcennější vítězství si došla i tak. Během devíti utkání v turnaji nepoznala jako jediná porážku.

„Věděli jsme, že silnou zbraní Kataru je velký vnitřní duch a chtěli jsme být i v tomto směru lepší," tvrdil nejlepší střelec Nikola Karabatic.

„Miluju takové zápasy o všechno. Někdo by si třeba myslel, že už jsem zažil spoustu úspěchů, ale vzhledem k okolnostem jsme byli hladoví po dalším. Radost z velkých vítězství nezevšední," říkal 38letý gólman Thierry Omeyer

Katar sice nemá zlato, avšak splnil hlavní úkol: zpropagovat sport v regionu. „Země Perského zálivu potřebujeme," prohlásil v den finále šéf světové házené Hassan Mustafa. Katarská cizinecká legie zbláznila pro házenou celou zemi a místní vládci to oceňují.

„Ušli jsme dlouhou cestu a získali podporu celého národa, už teď na sebe můžeme být hrdí," tvrdil Kamalaldin Mallaš, jenž ze dvou katarských rodáků, kteří dostali ve finále výraznější prostor.

MS házenkářů v Kataru - finále
Katar - Francie 22:25 (11:14), Markovič 7/2, Capote 6, Mallaš a Vidal po 3 – N. Karabatic 5, Porte a Narcisse po 4, Nyokas a Barachet po 3, Gugiou 3/2.
O 3. místo: Polsko - Španělsko 29:28 PP
Konečné pořadí MS:
1. Francie
2. Katar
3. Polsko
4. Španělsko
5. Dánsko
6. Chorvatsko
7. Německo
8. Slovinsko
9. Makedonie
10. Švédsko
17. Česká republika
All Star tým turnaje:
Omeyer (Fr.) - Rivera (Šp.), Capote (Kat.), N. Karabatic (Fr.), Markovič (Kat.), Gajič (Slovin.), Jurecki (Pol.)
Nejužitečnější hráč šampionátu: Omeyer

Reklama

Související témata: