Hlavní obsah

Blažek končí u reprezentace basketbalistek, tým přebírá jako trenér Beneš

Praha
Aktualizováno

Trenér Lubor Blažek po šesti letech končí na vlastní žádost u české reprezentace basketbalistek. Družstvo místo něj převezme dosavadní asistent Ivan Beneš a měl by ho připravit na domácí ME, které v roce 2017 budou hostit Praha a Hradec Králové. Blažek u týmu zůstává jako sportovní ředitel.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubor Blažek u ženské reprezentace končí.

Článek

Jednašedesátiletý Blažek slavil s národním týmem řadu úspěchů, přivedl ho ke stříbru z MS 2010, hrál s ním semifinále ME o rok později a dostal Česko i na olympijský turnaj do Londýna. Pod jeho vedením basketbalistky nechyběly na žádné velké akci, naposledy obsadily na letošním ME 11. místo.

Benešovi je 55 let, stejně jako Blažek je bývalým basketbalistou, dokonce spolu kdysi hráli ve Spartě. U všech turnajů s reprezentačním družstvem byl a je připraven kontinuálně navázat na práci svého předchůdce a přitom pokračovat v nutné generační obměně.

„Odchází se mi po tolika letech těžko, ale je to z mé strany profesionální rozhodnutí a přijímám i odpovědnost za výsledky. Myslím, že teď přišla ta pravá chvíle. Český ženský basket stojí tak trochu na rozcestí a musíme si říct, kam povede další cesta s ohledem na to, že za dva roky Česko uspořádá příští evropský šampionát," naznačuje Blažek.

Už mi došly síly, uvedl Blažek

„Musí přijít trenér, který bude mít hodně sil a entuziasmu, mně už trochu došly. Proto jsem přišel na svaz s návrhem rezignace, i když jsem měl smlouvu do roku 2017. Jsem přesvědčený, že právě Ivan Beneš je ideální nástupce a vedení českého basketbalu takové řešení akceptovalo," vykládá Blažek.

Beneš byl docela překvapený, že volba padla na něj. „Nebyl jsem nikdy tím asistentem, který čeká za rohem, ale Luborovo rozhodnutí skončit bylo velmi pevné. Samozřejmě, že převzít národní tým je jasný vrchol kariéry, chuť do té práce mám a chápu, že jdu s kůží na trh," říká trenér, který zůstane zároveň působit na střídačce ligového týmu VŠ Praha.

„Nejlépe se cítím na place, rád jdu do kontaktu s hráčkami a rozhodně začínám s čistou hlavou," tvrdí Beneš a dobře si uvědomuje, že klíčová role teď v reprezentaci připadne hráčkám USK Elhotové, Hanušové a Vyoralové. „Musím počkat, jak se vyvine situace u těch starších jako jsou Burgrová a Kulichová," vypočítává nový reprezentační trenér, jenž v cizině dobře registruje legionářky Bartoňovou, Hindrákovou i Štěpánovou.

Asistenti do dvou týdnů

Dva asistenty si Beneš vybere v horizontu dvou týdnů, už na polovinu listopadu pak chystá první tréninkový kemp pro hráčky do 25 let v Klatovech. „Budeme tam zvát holky z ligy. S reprezentantkami působícími v zahraničí jsme v kontaktu, ale tady půjde spíš o to dát se dohromady a začít zabudovávat mladší hráčky do týmu," vykládá Beneš, který chce pracovat s koncepcí reprezentace A i B, aby měl pod dohledem co nejvíc hráček.

„Chceme to prostě prosít tak, aby na příští evropský šampionát zůstaly v družstvu jen ty nejlepší," dodává nový trenér a zatím nechce komentovat možností zisku českého občanství pro pivotku Vaughnovou. „Určité diplomatické kroky kolem toho podniká USK, ale muselo by tam jít o výjimku. Dokud to není aktuální, tak to ani není téma pro národní tým," uvažuje Beneš.

Reklama