Hlavní obsah

Basketbalová federace chce v Praze hostit olympijskou kvalifikaci

Česká basketbalová federace podala přihlášku na pořádání jednoho ze tří turnajů olympijské kvalifikace, do které se čeští reprezentanti poprvé probojovali zásluhou sedmého místa na mistrovství Evropy. Turnaje se uskuteční 5. až 11. července příštího roku. Pokud hostitelství získá i ČBF, hrálo by se v pražské O2 areně.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg během čtvrtfinále ME se Srbskem.

Článek

"Požádali jsme oficiálně, abychom mohli pořádat kvalifikaci v České republice," řekl České televizi člen výkonného výboru ČBF Zdeněk Bříza. "Ty podmínky jsou opravdu kruté, co se týká základních požadavků. A je pravdou, že to vyjde na několik desítek miliónů korun," dodal.

Českým mužům jde o šanci na první start na olympijských hrách od roku 1980. Od té doby český či československý basketbal reprezentovaly jen ženy. Po historickém úspěchu na ME však má příležitost i mužský celek a právě domácí prostředí by mu mohlo do Ria de Janeiro pomoci. "Kvalifikace bude nesmírně těžká, postupuje jen jeden ze šesti týmů, ale domácí prostředí by nám mohlo pomoci a na olympiádu bychom klidně mohli postoupit," míní zkušený pivot Petr Benda.

Do kvalifikace se kromě Česka probojovali také reprezentanti Filipín, Íránu, Japonska, Francie, Srbska, Itálie, Řecka, Kanady, Mexika, Portorika, Nového Zélandu, Angoly, Tuniska a Senegalu. Ve hře jsou ještě tři místa, která určí FIBA.

Hostitele kvalifikačních turnajů vybere FIBA na svém zasedání 23. listopadu. O den později se uskuteční los.

Reklama

Související témata: