Hlavní obsah

Švédsko - Česko 34:28Házenkáři vinou nepovedené první půle prohráli ve Švédsku

Čeští házenkáři podlehli v prvním ze dvou přípravných zápasů domácímu Švédsku 28:34. Svěřencům Jana Filipa a Daniela Kubeše se v Jönköpingu podobně jako při nedávném prosincovém duelu v Polsku nepovedla první půle, kterou prohráli o sedm branek. Odveta se hraje v úterý v Malmö a půjde o generálku na nadcházející dva zápasy první fáze kvalifikace mistrovství světa proti Turecku.

Článek

Český celek před rokem na světovém šampionátu v Kataru podlehl Švédsku vysoko 22:36 a dobře nezačal ani dnes v Jönköpingu. Reprezentace bez kapitána Filipa Jíchy, který se zotavuje po operaci stydké kosti, držela s velkým favoritem krok do stavu 5:5 a od té doby začala ztrácet. V první půli ji opět trápila obrana a v pauze šla do kabin se ztrátou 11:18.

"Zápas se vyvíjel celkem jasně. Švédský tým na nás zatlačil hned v prvním poločase a my jsme nebyli schopni zastavit jejich útočnou vlnu, takže jsme obdrželi 18 branek v první půli. To je dost, ale celkově si myslím, že se naše hra zlepšila," uvedl pro svazový web kouč Kubeš.

Po změně stran ale český tým zabral a desátý celek z loňského světového šampionátu dostal pod tlak. Reprezentanti dokázali šňůrou tří gólů snížit na 23:26, ale v závěru měli poslední slovo Švédové, kteří se chystají na mistrovství Evropy v Polsku. Přesto Češi dokázali severského favorita v druhé půli o jednu branku porazit.

"Náš výkon se oproti zápasům v Polsku výrazně zlepšil, i když se to na výsledném skóre neprojevilo ideálně. Hráli jsme s nasazením a vydrželi jsme to prakticky po celou dobu utkání," uvedl Kubeš.

"Soupeř se neprosazoval tolik na postavenou obranu. Švédové nás trestali spíš z rychlých útoků po našich chybách nebo po šancích, které jsme neproměnili. Přesto si myslím, že naše hra dosáhla velkého zlepšení, a to je pozitivní," doplnil trenér.

Zápasy ve Švédsku jsou pro národní celek generálkou na vyvrcholení první fáze kvalifikace mistrovství světa. V ní Češi na podzim dvakrát porazili Belgii a 13. a 16. ledna nastoupí dvakrát proti Turecku. Do červnového play off o účast na šampionátu postoupí z tříčlenné skupiny jen vítěz.

Přípravné utkání házenkářů v Jönköpingu:
Švédsko - Česko 34:28 (18:11)
Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva, Štochl - Hrstka 4, Bečvář, Hes, Jurka, Stehlík 2, Babák 8, Kotrč 3, L. Petrovský 5, Škvařil, Zdráhala 6, Šlachta, Landa, Říha.
Nejvíce branek Švédska: Cederholm 5, Zachrisson 5. Rozhodčí: Gjedin, Hansen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 3/3. Vyloučení: 3:3. Diváci: 7200.

Reklama

Související témata: