Hlavní obsah

Florbalovou reprezentaci převzal Cepek, má naplnit novou koncepci

Praha

Bývalá ikona florbalové reprezentace Radim Cepek se stal novým koučem národního týmu. Trenérský post převzal po Tomáši Trnavském, jemuž vypršela smlouva a který své působení u reprezentace uzavřel historickým propadákem na nedávném mistrovství světa ve Švýcarsku. Cepkovým asistentem bude Zdeněk Skružný, který jako hlavní kouč vedl tým v letech 1998-2008.

Foto: ČFbU

Radim Cepek (vpravo) a Zdeněk Skružný pečlivě sledovali národní tým již na MS ve Švýcarsku.

Článek

Trnavský převzal národní tým po odchodu Skružného a před dvěma lety stál za ziskem bronzové medaile na MS ve Finsku. Jeho působení ale již v té době vedení České florbalové unie (ČFbU) nevnímalo s optimismem. "Neměli jsme dostatek odvahy a sebereflexe přiznat si chyby ve fungování už po minulém mistrovství světa. Sice jsme získali bronz, ale výkony ideální nebyly, objevovaly se problémy," přiznal šéf komise reprezentace ČFbU Tomáš Vaculík.

Už před letošním šampionátem unie rozhodla Trnavskému spolupráci neprodloužit a černou tečkou za působením bývalého úspěšného repezentanta bylo historicky nejhorší umístění - sedmé místo. "Propadák na MS nás posadil na zadek, byla to obrovská rána do vazu. Dokázali jsme porazit jen trpaslíky. Byla to facka, současně to ale vnímáme jako dobrou příležitost začít od začátku," podotkl Vaculík.

Po jednomyslném rozhodnutí reprezentační komise, která vedle Cepka oslovila ještě kouče pražského Tatranu Jana Zahalku a trenéra Vítkovic Radomíra Mrázka, padla volba na někdejšího kapitána nároďáku a vicemistra světa z roku 2004, který v reprezentaci skončil z rozhodnutí Trnavského těsně před MS v roce 2010.

Satisfakci Cepek necítí

Cepek však současný vývoj situace jako osobní satisfakci nebere. "Nespojuji to. S panem Trnavským jsem sice skončil, ale tohle je něco jiného," poznamenal.  "Jsem tím velice potěšen, je to pro mě obrovská čest. A na druhou stranu extrémně velký závazek. Nebojím se toho, ale je třeba začít bezprostředně pracovat, jak na poli sportovním, tak manažerském, abychom vrátili florbal tam, kam patří," říká odhodlaně.

Vedení unie se bude s pomocí Cepka a Skružného snažit prosadit novou koncepci, která má změnit fungování reprezentačních výběrů. "Problematiku rešíme již dlouho, nesouvisí to s výsledkem na MS. Chceme mít daleko vyšší kontakt s hráči, přenesení části odpovědnosti na samotné hráče, co se týče přípravy," prohlásil Skružný, který současně funguje jako unijní šéftrenér.

Co podle Cepka týmu chybí? "Máme velmi dobré florbalisty, jak domácí talenty, tak hráče působící v cizině. Musíme ale změnit chemii, jak v obraně, tak v útoku. Musíme postavit tým, který bude fungovat dobře na ploše," naznačil nový kouč, kde mančaft tlačila bota.

První příležitost převést své plány do praxe budou mít Cepek se Skružným již na přelomu ledna a února, kdy čeká reprezentační výběry mužů a žen přípravný dvojzápas ve Švýcarsku s tamními výběry.

Reklama