Hlavní obsah

VIDEO: Šestapadesátiletý Váňa triumfoval s Tiumenem na Velké pardubické

Již 119. ročník Velké pardubické České pojišťovny vyhrál šestapadesátiletý Josef Váňa s Tiumenem. Favorizovaná Sixteen s Josefem Bartošem v neděli skončila druhá, třetí doběhl Numero Due. Matador českého dostihového sportu Váňa tradiční závod vyhrál už pošesté v kariéře.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítěz Velké pardubické Tiumen s žokejem Josefem Váňou

Článek

"Je tady hodně mladých, který to taky mohou vyhrát pošesté, ale nesmí házet starého Váňu do žita," uvedl Váňa v rozhovoru pro Českou televizi ještě v Tiumenově sedle. "Přijde hodně otázek, jestli končím nebo ne. Dneska končím, ale kdyby se dal dohromady Welldancer, tak nekončím," doplnil legendární žokej, který si vychutnával ovace třicetitisícového davu v hledišti.

Pár hodin před dostihem se přes Pardubice přehnala silná dešťová přeháňka, která Váňovi mohla pomoci. "Přívaly se vsákly, ani to neklouže a půda je ideální," uvažoval trenér Milan Theimer.

Prezident Václav Klaus gratuluje vítězi Velké pardubické Josefu Váňovifoto: Právo/Petr Horník

Odstartováno bylo o osm minut později a Velký Taxisův příkop zvládlo skoro celé pole perfektně, spadl jen žokej Dušan Andrés s Hirschem. Kdysi obávaný skok už zdaleka není takovým strašákem; před rokem jelo 16 koní a neskončil na něm nikdo.

"Domluvili jsme se, že nebudu pospíchat, Tiumen pomalu přichází na nohy. Podařilo se nám udržet nervy na uzdě," uvedl Váňa. "Úžasné, že se mu to povedlo, a snad dá pokoj," smál se jeho syn Josef Váňa mladší.

Žokej Josef Váňa s Tiumenem během Velké pardubickéfoto: Právo/Petr Horník

Před zraky prezidenta Václava Klause pokračovala většina koní bez problémů dál. Chvilku táhl pole Numero Due, v čele se podle očekávání objevoval rovněž Red Dancer. Bělka Sixteen šla dopředu trochu dříve, než se čekalo, zřejmě aby se vyhnula případnému karambolu.

Váňa se na Tiumenovi držel jako pravý matador na pátém šestém místě vždy ve vnitřní dráze. Do cílové rovinky Váňa nastoupil a dlouho před cílem už bylo jasné, že nemá konkurenci a pošesté v kariéře vyhraje. "Josef Váňa ukázal, že jeho věk není žádný problém," řekl majitel vítězného koně Ivo Köhler.

Josef VÁŇA
Datum narození: 20. října 1952
Vzdělání: učil se ošetřovatelem koní, dva týdny před závěrečnými zkouškami byl vyloučen; večerně vystudoval střední průmyslovou školu automobilovou (1981)
Zaměstnání: byl ošetřovatelem koní v Tlumačově; po vojně pracoval jako pomocný dělník na stavbě televizního vysílače na Pradědu, strojník lyžařského vleku a později vedoucí lyžařského střediska na Pradědu; byl členem Horské služby Jeseníky; po roce 1989 působil jako žokej a trenér v německém Baden Badenu; nyní vede vlastní dostihovou stáj na statku Bohuslav na Karlovarsku
Dostihová kariéra: ke koním se vrátil v roce 1978, kdy se ocitl ve vznikajícím jezdeckém oddílu ve Světlé Hoře; první závod vyhrál 30. září 1979 v Boskovicích; podle statistiky Jockey Clubu (eviduje pouze starty na koních českých majitelů od roku 1989) má na kontě 631 dostihů (z toho jen dva rovinové) a 183 vítězství
Účast na Velké pardubické: poprvé se jí zúčastnil v roce 1985 a skončil druhý; dostih vyhrál poprvé v sedle Železníka v roce 1987, se stejným koněm pak triumfoval v letech 1988, 1989 a 1991; popáté vyhrál v roce 1997 s Vronským, letošní vítězství slavil s Tiumenem; celkem na Velké pardubické startoval třiadvacetkrát, devětkrát nedokončil, vedle šesti vítězství má na kontě i tři druhá a tři třetí místa; v Pardubicích zvítězila i řada koní, které Váňa trénoval, mj. Sixteen (2007, 2008), Decent Fellow (2006), Chalco (2001) nebo Cipísek (1996)
Rodina: podruhé ženatý, má syny Jiřího, Martina a nejmladšího Josefa, který jde v otcových dostihových stopách
Zranění: Josef Váňa si podle svých slov během kariéry zlomil téměř všechny kosti v těle včetně pánve, žeber, obratlů, obou klíčních kostí nebo čelisti; nejvážnější zranění utrpěl na dostizích v německém Iffezhaimu u Baden-Badenu 5. června 1994, kdy na první překážce spadl z koně Verona, který ho přilehl a další kůň vzápětí pošlapal; Váňa tehdy utrpěl těžký otřes mozku, zlomeniny žeber a pánve, zhmožděniny hrudníku, levá plíce byla zčásti utržená; zranění i klinickou smrt ale překonal a už o dva měsíce později startoval v dalším dostihu
Ostatní:
- po návratu ke koním musel odbourat téměř čtvrtinu z 80 kilogramů, které koncem 70. let vážil, nyní se jeho hmotnost pohybuje kolem 66 kilogramů
- během svého působení na horách v 70. letech se Váňa zúčastnil i závodů Horské služby, byl členem vítězné hlídky na závodech v Krkonoších v roce 1976 a ve Vysokých Tatrách o dva roky později; startoval i na Jizerské padesátce.

"Už jsem měl strach, když jsem viděl, jak Numero Due perfektně skáče, že to nevyjde, a rychle jsem vyrazil dopředu," řekl Váňa o finiši. "Ale na posledních skocích jsme na ostatní dost získali a ukázalo se, že Tiumen je tu dnes nejlepší," dodal.

Sixteen útočila na třetí triumf za sebou

Devítiletá bělka Sixteen, kterou také připravuje Váňa a patří Jaroslavu Boučkovi, útočila na třetí triumf za sebou. Nakonec doběhla druhá. "Byl to nádherný dostih. Váňa vyhrál a zas nám to ukázal," řekl žokej Josef Bartoš. "Sixteen doplatila na to, že šla brzy dopředu, stálo ji to v těžší půdě dost sil," uvedl komentátor Theimer.

Velkou pardubickou dokončilo 18 z 25 koní, což je rekord dostihu. Do cíle se nedostal žokej Marek Stromský, který před rokem protnul pásku jako první s Amant Grisem, ale minul otočný bod a byl dodatečně diskvalifikován. Letos jel se Shirley, ale osudnou se jim stala překážka Velká voda a kůň musel být utracen.

V ostatních dostizích zaujala v Ceně Labe výhra Bremen Plana, podle mnohých budoucího favorita Velké pardubické. Po osmém dostihu musel být utracen Gawain a svěřenec Josefa Valáška se stal druhou obětí neděle; v Křišťálovém poháru potkal podobný osud Picadora.

Výsledky Velké pardubické steeplechase
119. Velké pardubická České pojišťovny steeplechase (6900 metrů, dotace 4,5 mil. korun):
1. Tiumen (ž. Josef Váňa st., trenér Josef Váňa st., majitel Ivo Köhler) - 9:19,56 min., 2. Sixteen (ž. Bartoš), 3. Numero Due (ž. Kousek), 4. Mandarino, 5. Pocci, 6. Jung (z 25 koní dojelo do cíle 18, což je rekord Velké pardubické).
Rámcové dostihy:
I.: Puntarenas (ž. Stromský) - Grainnie Kelly - Marcanta.
II.: Chenonceau (ž. Kousek) - Polar Pond - Cabernet.
III.: Teviot (ž. Urbánek) - Caland - Karlsbad.
IV.: Life is Life (ž. Kousek) - Makalde - Kyshanty.
V.: O'Key (ž. Myška) - Ursan - Gernia.
VI.: Royal Mougins (ž. Kousek) - Kamienczyk - Ravenswood.
VII.: Bremen Plan (ž. Stromský) - Isar - Korinka.

Reklama