Hlavní obsah

Agentura BPA se sportovcům omluvila za jízlivosti Železného, ČT vinšuje Čechovi

Omluva pořádající agentury a prohlášení České televize. To jsou reakce na jízlivosti Jakuba Železného, který moderoval vyhlášení ankety Sportovec roku České republiky. Brankář fotbalové reprezentace Petr Čech se cítí dotčen moderátorovými narážkami, společnosti BPA se však nelíbily ani další Železného negativní komentáře.

Článek

Úterní vyhlášení Sportovce roku má dohru ještě téměř týden po slavnostním večeru. „Měl jsem z chování pana redaktora pocit, jako by si o nás sportovcích myslel své, že jsme asi jenom ti, co kopou do míče, jezdí si jen tak na kole nebo si jen tak sjíždějí svahy na lyžích,“ vadí gólmanovi Petru Čechovi moderování Jakuba Železného.

A společnost BPA sport marketing, dlouholetý pořadatel vyhlášení ankety Klubu sportovních novinářů, dala brankáři Chelsea za pravdu. „Neztotožňujeme se s výroky moderátora Jakuba Železného, kterými v průběhu přímého přenosu jízlivě komentoval úspěchy oceněných. Sportovcům a kolektivům jsme tuto skutečnost druhý den po přenosu písemně oznámili a omluvili se,“ uvedla Jana Obermajerová, ředitelka BPA.

Kromě Čecha si totiž mohli připadat hloupě i někteří další ocenění. „Naším cílem bylo, aby večer byl pro každého příjemný, slavnostní a plný hezkých zážitků. Tento požadavek od nás obdrželi všichni, kteří tvůrčím způsobem zasahovali do přípravy pořadu. Jakub Železný byl na tento požadavek upozorněn dokonce několikrát, naposledy po generální zkoušce před zahájením přenosu. Bohužel nedokázal rozlišit rozdíl mezi svojí profesí a úkolem moderátora slavnostního pořadu,“ vadí pořadatelům.

„Ve scénáři nebyla uvedena žádná nepravdivá oslavná prohlášení směrem ke sportovcům, pouze konstatování jejich úspěchů v roce 2009. Pan Železný se ale bohužel snažil tyto skutečnosti shodit svými jízlivými a negativními komentáři. Nesouhlasíme, a tudíž se omlouváme,“ dodává Obermajerová.

Česká televize: Ve smlouvě s Železným nefigurujeme

Ruce si myje Česká televize. „Pouze jsme po technické stránce zajišťovali přímý přenos pořádaný společností BPA. Ta také pořad dramaturgicky, scénáristicky a moderátorsky produkovala. Jakuba Železného oslovila BPA po loňském úspěšném předávání a uzavřela s ním smlouvu, ve které Česká televize žádným způsobem nefiguruje. Pokud tedy existují jakékoliv pochybnosti o pořadu či jeho moderátorovi, je to záležitostí BPA,“ připomněl Ladislav Šticha, tiskový mluvčí ČT.

Poukazuje, že ČT není v žádné válce s Čechem. „Přímý přenos byl zajištěn na vysoké profesionální úrovni a technicky kvalitně odbaven. Petr Čech je a i do budoucna bude významným sportovním partnerem televize veřejné služby. I proto ČT prostřednictvím tiskového mluvčího popřála Petru Čechovi do roku 2010 pevné zdraví, hodně štěstí a úspěchů na hřišti i v soukromém životě,“ uvedl Šticha v pondělním prohlášení.

Jaký to obrat proti víkendu, kdy tiskový mluvčí Čechovi rovněž značně jízlivě doporučil, aby se raději věnoval „pokusům zlepšit svou formu“...

Čech se nemohl vyhlášení Sportovce roku v Praze zúčastnit. Jakub Železný s ním tedy v předstihu předtočil telefonický rozhovor. Brankáře urazilo, jak s ním moderátor mluvil a na co se ho ptal. ČT pak vyhověla gólmanově žádosti, aby rozhovor v průběhu večera nezazněl, jízlivé glosy si však v přímém přenosu vyslechl David Trávníček ze společnosti Sport Invest, jež Čecha zastupuje a který za něho ocenění přebíral.

Reklama