Hlavní obsah

Mluvím jako mutant, ale mám formu, jásala Sáblíková po skalpu nizozemské rivalky

Hamar/Praha

Další triumf české ledové královny Martiny Sáblíkové! V nedělním závodě na tři kilometry na Světovém poháru v Hamaru porazila v přímém souboji svoji největší soupeřku Ireen Wüstovou z Nizozemska a upevnila si celkové vedení v seriálu. Na oválu však bojovala i se silnou bolestí v krku a na plicích, která limitovala její dýchání.

Foto: Terje Pedersen, ČTK/AP

Vítězná Martina Sáblíková v obkopení dvojice Nizozemek - vlevo druhá Carlijn Achtereekteová a třetí Ireen Wüstová.

Článek

Před závodním víkendem jste si libovala, že vás letos nelimitují žádné zdravotní problémy. Jak jste k viróze přišla?

Ze dne na den. Nechci to nijak rozebírat, nebo se vymlouvat, prostě jsem dostala virózu. Bolí mě v krku, špatně se mi dýchá. Slyšíte, že mluvím jak mutant (smích).

S tím jste šla už do sobotního závodu na patnáct set metrů?

V podstatě jsem musela. Před závodem jsme však hodně zvažovali, jestli mám nastoupit. Potřebovala jsem ale body pro kvalifikaci na světový šampionát ve čtyřboji v Calgary. Šla jsem do toho s tím, že musím zajet nějaký solidní čas a nezničit se. To se povedlo, šesté místo jsem brala a hned šla do postele si odpočinout a připravit na trojku.

Bolest v krku a především problémy s dýcháním vás musely zejména na tříkilometrové trati hodně omezovat...

Důležité bylo, že jsem se cítila dobře psychicky. Všichni z týmu mne tu opečovávali, nosili mi čajíčky, i večeři, jen abych byla co nejvíc v pořádku. Musím jim za to poděkovat. Cítím bolest na plících a dýchací trubici, ale při závodě jsem na to nemyslela. V hlavě jsem měla, jak porazit v přímém souboji Ireen Wüstovou, což se podařilo. Jela jsem dobře technicky a čas je také slušný. Formu mám a doufám, že mi i přes tuto indispozici vydrží.

Wüstová je v této sezóně na trojce nejlepší, vy jste ji ale porazila už začátkem ledna na mistrovství Evropy. Který moment v nedělním závodě byl z vašeho pohledu klíčový?

Přišel celkem brzy. Už po druhém kole na mne trenér křičel, že jedu rychleji než Ireen. To bylo ohromně motivující. Neztrácela jsem na ni. Dvě a půl kola před cílem, když jsem šla při střídání před ní, přišel asi definitivně okamžik, který vedl k vítězství.

V tu chvíli jste uvěřila, že ji letos podruhé na trojce porazíte?

Až o něco později, tak kolo a půl před cílem, když jsem při střídání byla před ní a pak měla náskok, jsem si řekla, že už snad tolik nezrychlí a závod bude můj. Věřila jsem si na ni. I přes ty problémy s dýcháním, jsem cítila, že jedu dobře.

Byla Wüstová hodně naštvaná?

Myslím si, že ne, alespoň to na sobě nedala znát. Obě ale víme, že za deset dní nás čeká v Heerenveenu mistrovství světa na jednotlivých tratích, a tam si to rozdáme znovu o medaile. Věřím, že už budu fit.

Lze říct, že trojka v Hamaru byla klíčová na vaší cestě k devátému celkovému triumfu ve Světovém poháru?

Mám osmdesát bodů náskok, ale ve finále Světového poháru v březnu v Erfurtu se dává o polovinu bodů navíc, za první místo sto padesát a nikoliv sto jako při ostatních závodech seriálu. Doufám, že se nestane nic špatného, abych ten náskok ztratila.

Reklama