Hlavní obsah

Premiérový start Markéty Mackové na paralympiádě je bronzový

PEKING

Cyklistka Markéta Macková, jezdící kvůli svému handicapu na tricyklu, má bronzovou medaili z časovky. Ve smíšené soutěži sportovců s centrální poruchou hybnosti sice zajela na téměř třináctikilometrové trati až devátý nejrychlejší čas, přepočet podle koeficientu handicapu ji ale posunul na medailovou pozici. Druhý český zástupce v tomto závodě, Josef Winkler, skončil devátý.

Foto: Daniel Pavlis

Česká cyklistka Markéta Macková

Článek

Osm sekund dělilo od bronzu Jiřího Boušku v kategorii s nejmenším handicapem na dvojnásobně dlouhé trati, Luboš Jirka dojel ve stejné soutěži šestý. Stejného umístění dosáhl i Tomáš Kvasnička v kategorii CP3. Jízda proti chronometru se nevydařila českým handbikerům, cyklistům vozíčkářům. Radovan Civiš skončil jedenáctý, paralympijský vítěz z Atén Marcel Pipek zajel 12,7 kilometru dlouhou časovku dvanáctý.

Cyklisté se museli ve svém závodě vyrovnat s teplotou přesahující 31 stupňů, Marcel Pipek pak také se svým zraněním, se kterým přicestoval do Pekingu. „Před měsícem jsem si přivodil zranění, měl jsem vyhřezlou ploténku, to mě omezilo a šlo mi to až do ramene, kterým jsem nemohl hýbat. Teprve týden před odjezdem se potvrdilo, že mám jet a zkusit to. Buď to vydrží nebo ne. Vydrželo to, ale bohužel tam není síla. To, co jsem dneska jel, bylo maximum, co jsem s tímhle zraněním mohl jet,“ přiznal zlatý handbiker z Atén.

Macková: Dala jsem do toho všechno

Mnohem víc důvodů k radosti měla tricyklistka Markéta Macková. Při svém prvním startu na paralympijských hrách vybojovala jedenadvacetiletá česká závodnice bronzovou medaili. „Dala jsem do toho všechno, co jsem mohla. Je to skvělé, jela jsem to úplně pro všechny. Nevím, co bych k tomu řekla, jsem strašně ráda,“ rozplývala se po oznámení výsledků.

Útok na medaili v časovce nevyšel Jiřímu Bouškovi, dvojnásobnému medailistovi z dráhových disciplín. Od bronzu ho přitom dělilo pouhých osm vteřin, což na téměř pětadvacetikilometrové trati není mnoho. „Bylo to hodně těžké. Já jsem ve druhém kole ve stoupání u hráze vytuhnul, těžko jsem to rozjížděl. Ke konci jsem hodně zaspurtoval, vystupňoval tempo, ale bohužel to nestačilo. Myslím, že jsem na trati nechal úplně všechno, jel jsem úplně nadoraz,“ oddechoval cyklista, který po dojezdu odhodil kolo a dlouho ležel na zemi. Luboš Jirka, druhý český zástupce v kategorii CP4, dojel na šestém místě, minutu a sedm vteřin za čtvrtým Jiřím Bouškou.

Ztrátu pěti minut a téměř deseti vteřin na vítěze nabral ve skupině s těžším handicapem Tomáš Kvasnička. Osmnáctiletý český reprezentant se vedle teplého počasí pral i se smůlou na trati. „Trať byla těžká, ale nejhorší bylo, že mi na konci prvního okruhu začalo slzet oko. Neviděl jsem do zatáček, nemohl jsem s tím nic udělat, pot nešel setřít. Pak už se mi prostě jelo špatně,“ litoval dvojnásobný medailista z velodromu Lao-Šan. Silniční část se přesunula do krásného prostředí olympijského triatlonového závodu. „Místo je skvělé, atmosféra byla suprová. S výsledkem ale moc spokojený nejsem,“ dodal Tomáš Kvasnička.

Paralympijské hry - Peking:
Cyklistika - časovka:
Smíšený závod CP1/CP2 (12,7 km): 1. Stone (Brit.) 22:15, ... 3. Macková (ČR) -1:27.
Muži:
CP3 (24,8 km): 1. Ochoa (Šp.) 37:26, ...6. Kvasnička (ČR) -5:10.
CP4 (24,8 km): 1. Neira (Šp.) 35:54, ...4. Bouška (ČR) -24.
HCB (12,7 km): 1. Frei (Švýc.) 22:06, ...11. Civiš -1:40, 12. Pipek (oba ČR) -2:06.

Reklama