Hlavní obsah

Berdych, Štěpánek a Benešová postoupili ve Wimbledonu do 2. kola

Ondřej CupalSport.cz

Čeští tenisté Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a Iveta Benešová zvítězili ve svých zápasech prvního kola Wimbledonu a na anglickém grandslamu postoupili do druhého kola. Berdych si poradil s Britem Bogdanovicem 6:3, 6:4 a 6:4, Štěpánek přešel přes Kolumbijce Fallu po setech 6:4, 6:4 a 6:1 a Benešová porazila Britku O´Brienovou 6:2, 5:7 a 6:4. Do další fáze naopak nepostoupily Petra Kvitová, Nicole Vaidišová, Lucie Hradecká a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Článek

Štěpánek se na kurtě příliš nezapotil. Vítězství si zajistil povedenými vstupy do všech tří setů. Na začátku svému soupeři vždy sebral servis a sety dovedl do vítězných konců. Falla Štěpánka potrápil pouze na konci druhé sady, když za stavu 5:4 pro českého hráče vedl při Štěpánkově podání 40:0. Třiadvacátý hráč světového žebříčku získal se ale z nepříjemné pozice dostal a zápas dovedl do vítězného konce. Ve druhém kole se střetne s Italem Potito Staracem, jemuž ve třetím setu vzdal Argentinec Jose Acasuso.

Podobně jako Štěpánek, ani Berdych ve svém duelu neztratil ani jeden set. Dvacátému tenistovi světa se dařil servis, nekazil a připsal si jednatřicet vítězných úderů. Klíčem k třísetovému vítězství bylo úspěšné proměňování brejkbolů, z pěti se rodáku z Valašského Meziříčí podařilo využít tři. V každém setu jeden. V příštím kole narazí Berdych na Francouze Paul-Henri Mathieua, který přešel přes Portugalce Gila.

Hradecká měla mečbol, přesto Ivanovičové podlehla

Jasnou favoritkou zápasu mezi Hradeckou a Ivanovičovou byla bývalá světová jednička ze Srbska, přesto to byla česká hráčka, která získala první set ve svůj prospěch, když odmítla tie-break. Ve druhém setu se podařilo Ivanovičové prorazit Hradecké podání a přestože měla Češka šanci na rebrejk, set ztratila. Podobnou výhodu si pohledná Srbka vydobyla i v závěrečném třetím setu. Za stavu 5:4 se ale Hradecké podařilo vrátit se do zápasu, když sebrala své soupeřce podání. V následujícím gamu měla dokonce mečbol, ten se jí však nepodařilo využít. Ivanovičová srovnala na 6:6 a vzápětí se dostala do výhody dalším brejkem a zápas dovedla do vítězného konce.

Česká tenistka Lucie Hradecká během zápasu proti Aně Ivanovičové v prvním kole Wimbledonufoto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

Benešová  v duelu proti Katie O´Brienové s přehledem zvítězila v úvodním setu, ale druhé dějství bylo mnohem vyrovnanější. Domácí tenistka nakonec dokázala set získat ve svůj prospěch. O tom, že postupující hráčkou bude Benešová, rozhodla česká tenistka za stavu 4:4 v závěrečné sadě, když se jí podařilo sebrat soupeřce podání. Benešová však bude mít ve druhém kole těžký los, čeká ji Srbka Jelena Jankovičová. S ní má Benešová vyrovnanou bilanci jedné výhry a jedné prohry.

Vaidišová proti Rossaně De Los Riosové prohrála úvodní sadu a ve druhé již prohrávala 4:5 a její soupeřka šla na podání. České tenistce se podařil brejk a set se dostal až do zkrácené hry, v níž se podařilo rodačce z Norimberku srovnat stav setů. A třetí sadu začala Češka dobře, když sebrala své soupeřce opět podání, přesto se nakonec loučí s Wimbledonem již po úvodním kole.

Kvitová vstoupila do zápasu s Marií Kirilenkovou dobře, nezvládla však konec úvodní sady. Ve druhém setu pak brzy ztratila svůj servis a prohrála i druhý set stejně jako první 4:6. Postup neslavila ani Barbora Záhlavová-Strýcová, která podlehla Rusce Jekatěrině Makarovové.

WIMBLEDON 2009 - česká účast:
MUŽI
Dvouhra - 1. kolo:
Radek Štěpánek (23-ČR) - Falla (Kol.) 6:4, 6:4, 6:1, Tomáš Berdych (20-ČR) - Bogdanovic (Brit.) 6:3, 6:4, 6:4.
ŽENY
Dvouhra - 1. kolo:
Iveta Benešová (ČR) - O´Brien (Brit.) 6:2, 5:7, 6:4, Kirilenková (Rus.) - Petra Kvitová (ČR) 6:4, 6:4, De Los Riosová (Par.) - Nicole Vaidišová 6:4, 6:7 (5:7), 6:4, Ivanovičová (13-Srb.) - Lucie Hradecká (ČR) 5:7, 6:2, 8:6, Makarovová (Rus.) - Barbora Záhlavová-Strýcová (ČR) 7:5, 2:6, 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
Dulková, Peerová (Arg./Izr.) - Grothová, Renata Voráčová (Austr./ČR) 6:4, 6:3.
Ostatní výsledky najdete zde.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner